Израел върна телата на 80 палестинци, убити в конфликта между Израел и Хамас в Газа, съобщи палестинското министерство на здравеопазването в сряда, цитирано от "Ройтерс".

Израел каза, че връща телата, след като потвърди, че те не са израелски заложници, взети от Хамас на 7 октомври.

Министерството каза, че телата са били погребани и властите са записали подробности, за да помогнат при по-късна идентификация. Властите в Газа се опитваха да разберат кога и къде са били убити мъжете и кои са те.

Израелското правителство твърди, че целта на офанзивата му в Газа е да унищожи Хамас въпреки глобалните призиви за прекратяване на огъня в 11-седмичната война. Бойци на Хамас убиха 1200 души и заловиха 240 заложници на 7 октомври.

Израелски военен говорител каза, че по време на войната телата са били транспортирани до Израел "за процедура по идентификация като част от усилията ни да открием заложниците и изчезналите лица".

"Трудностите при идентифицирането на убитите налагат тези тела да бъдат прехвърлени в Израел за съдебномедицинска идентификация" и че това е в съответствие с "рутинен анализ, който отговаря на международно приетите криминалистични стандарти", за да се изключи идентифицирането им като израелски заложници, каза говорителят.

Здравното министерство каза, че телата са били предадени от Израел през граничния пункт Керем Шалом. Според Ислямския вакуф или министерството по религиозните въпроси телата са били събрани от северната част на ивицата Газа.

Рядко се случва толкова голям брой тела да бъдат върнати.

Те бяха погребани във вторник в дълъг ров на гробище в Рафах в южната част на анклава.

"Правят се снимки, за да бъдат идентифицирани по-късно", каза представител на ислямския вакъф в Газа.

Палестинските здравни власти казват, че около 21 000 души са били убити при израелски удари, като се опасява, че хиляди други са затрупани под развалините. 

Израел твърди, че прави каквото може, за да защити цивилните и обвинява Хамас, че ги е изложил на опасност, като действа сред тях, което Хамас отрича.

Ердоган: Нетаняху не се различава от Хитлер

Ердоган: Нетаняху не се различава от Хитлер

Той приличи атаките на Израел срещу Газа с отношението към евреите от страна на нацистите