Иран харчи стотици милиони долара годишно, за да подпомага съюзниците си, сражаващи се в Близкия изток, като тези харчове изглежда нарастват. Това обяви началникът на въоръжените сили на Израел, цитиран от "Ройтерс".

Коментарите на ген.-лейтенант Гади Айзенкот съвпаднаха с продължаващите почти седмица улични протести в Иран, които първоначално бяха съсредоточени върху икономическите проблеми в страната, но се трансформираха в открито политически - макар че генералът не е коментирал директно тези размирици.

Тръмп заклейми „бруталния и корумпиран ирански режим”

Тръмп заклейми „бруталния и корумпиран ирански режим”

Обама дал пари на Иран за тероризъм

Айзенкот обвини Иран, най-големият враг на Израел, че работи за създаването на "Шиитски полумесец" на влияние, преминаващ през Ирак, Сирия, Ливан, Йемен, Бахрейн и Ивицата Газа, управлявана от Палестина.

"Само погледнете мащаба на иранските инвестиции, за да постигне хегемония в региона - предоставя на (ливанската милиция) "Хизбула" между 1 млрд. и 700 млн. долара всяка година", изтъкна генералът в реч във военния университет в град Херцлия.

"През последните месеци инвестициите в палестинския театър също нараснаха заради желанието за оказване на влияние - с увеличаване на (ежегодното) финансиране в Ивицата Газа за (екстремистките групировки) "Хамас" и "Ислямски джихад" до 100 млн. долара", разкрил още Гади Айзенкот.

Хаменеи обвини "враговете" на Иран за размириците

Хаменеи обвини "враговете" на Иран за размириците

"Врагът винаги търси възможност и всяка пукнатина"

Иран е голяма сила в Близкия изток, дълбоко замесена в конфликтите в Сирия и Ирак, а също така подкрепя бунтовниците хуси във войната в Йемен, като част от битка за влияние с регионалния враг Саудитска Арабия. Мнозина иранци обаче се противопоставят на намесите в чужбина и искат техните лидери да създадат повече работни места в страната, където младежката безработица достигна 29 процента през миналата година.

Айзенкот не е посочил източниците, от които е черпил данните си относно разходите на Иран. Като цяло подобни изявления се основават на оценките на специалните служби на Израел.

Повече от 20 са убитите при размириците в Иран

Повече от 20 са убитите при размириците в Иран

За последните шест дни на демонстрации са загинали най-малко 22 души

В средата на 2017 г. израелските военни оцениха, че Иран е похарчил 800 млн. долара годишно за "Хизбула" и 70 млн. долара за "Хамас" и "Ислямски джихад".

И двете палестински групировки признаха през миналия месец за подкрепата на Иран, което предполага, че Техеран преориентира усилията си в региона, след като гражданската война в Сирия се успокоява в полза на президента Башар ал Асад, когото той подкрепя.