Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е решил да не предприема действия за евентуално нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия преди президентските избори в САЩ през ноември, предаде "Канал 12".

Според телевизията Нетаняху е взел това решение във връзка със събитията в Съединените щати. Както беше отбелязано, той иска да изчака да види дали кандидатът на републиканците, бившият президент Доналд Тръмп, ще бъде избран.

В репортажа се казва, че решението има сериозни последици, включително за потенциалното споразумение за прекратяване на огъня в замяна на заложниците, тъй като евентуалната нормализация би била "застрахователна полица" за Нетаняху: ако дясната му коалиция се разпадне заради разногласия по сделката за Газа, нормализирането на отношенията със Саудитска Арабия ще му помогне на изборите.

Сближаване: Израел вече не е враг според учебниците в Саудитска Арабия

Сближаване: Израел вече не е враг според учебниците в Саудитска Арабия

Антисемитизмът на практика е изкоренен от учебната програма на кралството

Миналата седмица израелски служител заяви пред репортери на брифинг във Вашингтон, че все още е възможно да се постигне споразумение за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия преди президентските избори през ноември.

Саудитска Арабия: Решаването на палестинския въпрос е в интерес на Близкия изток

Саудитска Арабия: Решаването на палестинския въпрос е в интерес на Близкия изток

Рияд зове за единни действия

Той каза, че Нетаняху е обсъдил въпроса с президента на САЩ Джо Байдън по време на срещата им в Белия дом.