Израелската армия се подготвя за евентуално по-широко настъпление на ливанска територия, за да отблъсне Хизбула, която заплаши да изстреля ракети навътре в Израел, ако армията бомбардира централната част на Бейрут, предаде Ройтерс.

Израелският министър на отбраната Амир Перетц е наредил на армията да се подготви за възможно настъпление на север към река Литани, която тече на около 20 километра северно от границата, съобщават източници.

Но за сухопътна операция, стигаща до Литани, е необходимо разрешение от кабинета на Ехуд Олмерт, тъй като това би означавало да се премине отвъд предвидената зона на сигурност в Южен Ливан, отбелязва агенцията.

Източници от Тел Авив посочват, че до този момент Олмерт не приема изпращането на военни части до река Литани и не е убеден, че това ще спре ракетните нападения на Хизбула в Израел.

Лидерът на групировката Хасан Насрала заплаши да удари Тел Авив, ако Израел атакува централен Бейрут.

Насрала предупреди, че бойците имат тази възможност, с което, отбелязва Ройтерс, за пръв път призна, че разполага с ракети, способни да достигнат града, разположен на 130 километра от ливано-израелската граница.

Междувременно Израел обяви, че контролира зона в Ливан, в която влизат 20 селища между 6 и 7 километра от границата.

Армията имала план да прочисти от Хизбула зона, достигаща15 километра от границата, ако такава задача й бъде възложена, като за тази цел ще са необходими допълнителни военни части.
Това обаче не е решено, уточняват военни.