Израелските банки отказват парични преводи в шекели от палестински банки в окупирания Западен бряг в ход, който скоро може да попречи на палестинците да имат достъп до жизненоважни стоки и услуги, казаха палестински служители, цитирани от "Ройтерс".

Кабинетът на финансовия министър на Израел Бецалел Смотрич, който през юни удължи разрешението, което позволява на банките в страната да си сътрудничат с палестинските банки на Западния бряг, не направи коментар.

"През следващите няколко дни банките в Палестина няма да могат да финансират търговски операции между палестински и израелски търговци, тъй като способността им да извършват финансови преводи е пряко свързана с изпращането на натрупаните банкноти шекел до техните израелски партньори", каза Палестинската парична администрация.

Добавя се, че това ще попречи на палестинците да имат достъп до жизненоважни стоки и услуги, тъй като няма да могат да плащат за тях чрез официални банкови канали.

Насилието на Западния бряг ескалира след избухването на войната миналия октомври между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа. В същото време територията се втурва към финансова криза .

Смотрич оглавява прозаселническа партия в управляващата коалиция на премиера Бенямин Нетаняху.

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

САЩ, Египет и Катар възнамеряват да направят всичко възможно, за да убедят