Хиляди израелци, предимно крайни националисти, участваха в ежегоден марш, който минава през палестински район на Йерусалим. Някои подклаждаха вече нарасналото напрежение, като скандираха "Смърт на арабите", предаде АП.

Йерусалим, който е чувствителна точка на израелско-палестинския конфликт, беше предимно спокоен по време на войната между Израел и Хамас. Но ежегодният марш, който палестинците смятат за провокативен, може да ескалира напрежението, както стана преди три години, когато помогна за началото на 11-дневна война в Газа.

Демонстрантите се събраха пред Портата на Дамаск, което е централно място за събиране на палестинците в Източен Йерусалим, скандираха антиарабски и антиислямски лозунги, танцуваха и размахваха израелски знамена със започване на шествието.

Израелски националисти на марш в Йерусалим, палестинците - с "Ден на яростта"

Израелски националисти на марш в Йерусалим, палестинците - с "Ден на яростта"

Хамас предупреди за възобновяване на военните действия и израелската армия е готова

Преди шествието да започне се стиган до сблъсъци с полицията, като се хвърляха и пластмасови бутилки по журналист, носещ жилетка с надпис PRESS. Полицейски служители арестуваха няколко палестински мъже, отвеждайки ги със завързани ръце на гърба.

Маршът се проведе на фона на повишаващото се напрежение около войната в Газа и съвпадна с "Деня на Йерусалим", който отбелязва превземането на Източен Йерусалим от Израел, включително Стария град и неговите свети места, свещени за евреи, християни и мюсюлмани, по време на Близкоизточната война през 1967 г.

Израел смята целия град за своя столица, но анексирането на Източен Йерусалим не е международно признато. Палестинците, които се стремят към Източен Йерусалим като столица на бъдеща държава, смятат марша за провокация.

Полицията информира, че е разположила около 3000 служители, за да се гарантира спокойствието е столицата.

По настояване на крайнодесния министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир, който ръководи полицията, шествието следва традиционния си маршрут. То влиза в мюсюлманския квартал на Стария град през Портата на Дамаск и завършва при Стената на плача - най-свещеното място, където евреите могат да се молят.

Полицията увери, че шествието няма да навлезе в обширния комплекс на джамията Ал-Акса, третото най-свещено място в исляма. Върхът на хълма, на който се намира, е най-свещеното място за евреите, които го наричат ​​Храмовия хълм, защото там са се намирали еврейските храмове в древността.

През целия ден бяха планирани контрапротести. Израелска група, Таг Меир, изпрати доброволци по опразнените градски улици преди шествието, за да раздадат цветя на християни и мюсюлмани, жители на Стария град.

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Дори и без необходимото споразумение за това, което следва