Най-големият коалиционен партньор на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще подкрепи бъдеща сделка за освобождаване на заложници от плен на Хамас, дори ако това включва преразглеждане на стратегията на Израел за войната в Газа, предаде "Ройтерс".

Изявлението на ултраортодоксална еврейска партия "Шас", която държи 11 от 120-те места в парламента, последва изявлението на Ицхак Голднопф, лидер на втората подобна партия в коалицията, United Torah Judaism, която има седем места.

Партията обеща "пълна подкрепа" на предложението, което се подкрепя от САЩ. Това насърчи Нетаняху и неговия военен кабинет да "устоят на всякакъв натиск, докато не бъдат върнати всички заложниците".

Байдън: Израел предлага ново 6-седмично примирие на Хамас

Байдън: Израел предлага ново 6-седмично примирие на Хамас

Новият план също имал 3 фази

Комбинираната подкрепа на двете партии, които държат 18 от 72-те места и контролирани от разширеното извънредно правителство на Нетаняху, може да помогне за компенсиране на съпротивата от страна на крайнодесните партньори, които са срещу подкрепяното от САЩ предложение за прекратяване на войната в Газа.

Противниците на предложението са партията "Еврейска сила" на министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и партията на религиозния ционизъм на министъра на финансите Бецалел Смотрич. Общо двете партии имат 13 места и заплашиха, че ще напуснат правителството заради сделката.

Те смятат, че предложението ще спре усилията за победа над ислямистка групировка Хамас. Нетаняху каза, че Израел няма да спре войната, без да свали и обезоръжи групировката. От своя страна Хамас настоява, че всяко споразумение трябва да сложи край на израелската офанзива срещу него в Газа.

Въпреки че израелската общественост се обедини около войната, подкрепата намаля заради тревогите за оставащите 120 заложници, над една трета от които се смята за загинали.

Хамас иска да разгледа предложението за прекратяване на огъня в Газа

Хамас иска да разгледа предложението за прекратяване на огъня в Газа

Говорителят на "Хамас" Осама Хамдан определи плана като благоприятен

Според анкета, излъчена от обществената телевизия Kanна 2 юни, 40% от израелците подкрепят предложението за прекратяване на огъня, което беше представено от президента на САЩ Джо Байдън миналата седмица, докато 27% са против и 33% не са решили.

40% от анкетираните казаха, че вярват, че ако Израел влезе в сделката, това ще означава край на войната, докато 34% прогнозират възобновяване на битките, а 26% не са решили.

Запитани дали Израел ще успее да свали Хамас, 32% отговарят с "да", 42% казват "не", а 26% не са решили, установи Кан.

Припомняме, че на 3 май премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че първият етап от промотирания от САЩ план за прекратяване на войната в Газа, включваща ограничено освобождаване на заложници от "Хамас", може да бъде предприет без необходимото споразумение за това, което следва.

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Нетаняху готов да задейства първия етап от американския план за Газа

Дори и без необходимото споразумение за това, което следва