Няколко израелски танка са пресекли северната граница на ивицата Газа за първи път от половин година насам.

Военни източници подчертават, че това не се явява начало на наземна операция в палестинския анклав и отговор на ракетните обстрели на южните райони на Израел, съобщава РИА Новости. Източник допълва, че танковете са малко на брой, намират се съвсем на границата и операцията им е напълно рутинна. Танковете извършват оглед на мястото.

По-рано правителството на Израел обяви, че прекратява политиката на „сдържаност" към ивицата Газа. То е утвърдило план за операция против палестинските бойци и лидерите на радикалните групировки.

Едновременно с това израелски самолети са ударили по въздуха щаб-квартирата на изпълнителните сили на палестинското движение Хамас. Това е съобщил телевизионния канал „Ал Джазира", цитиран от ИТАРР-ТАСС. Според очевидци в центъра на града Газа е имало силен взрив. Информацията за удара била потвърдена от представители на израелската армия.

Израел се оттегли от примирието с палестинците, което беше в сила от края на 2006 г., след масирани ракетни обстрели на град Сдерот. За последните три дни там бяха тежко ранени две жени.