Израелски военни удари убиха най-малко 40 палестинци в ивицата Газа във вторник, докато израелските сили затягат обсадата около Джабалия, съобщиха палестински здравни служители. В северната част на Газа, около 11 души загинаха близо до Ал-Фалуджа в Джабалия, докато в южната част в Бани Сухайла, израелска ракета удари къща, убивайки 10 души, предава "Ройтерс".

По-рано през деня, израелски въздушен удар унищожи три къщи в предградието Сабра в град Газа, като местните спасителни служби съобщиха, че са открили две тела и продължават издирването на 12 изчезнали лица. Петима души загинаха при удар в лагера Нусейрат в Централна Газа.

Израелската армия е фокусирана върху Джабалия повече от 10 дни, като части от северните райони отново са подложени на тежки бомбардировки, след първоначалния обстрел по-рано тази година. Израелските военни твърдят, че операцията е насочена към унищожаването на бойци на Хамас, които се опитват да се прегрупират в северните райони.

Организации като ООН изразяват тревога за засилването на хуманитарната криза в района, като УНИЦЕФ заявява, че семействата в северната част на Газа са изправени пред "неописуем страх, загуба на близки и хаос". Израел призова жителите да се евакуират към южните части на Газа, но палестински и международни служители предупреждават, че няма безопасно място в територията.

Израел започна офанзивата си срещу Хамас след нападението на 7 октомври, при което загинаха 1,200 израелци и около 250 души бяха взети за заложници, според израелските власти. Според здравните власти в Газа над 42,000 палестинци са загинали от началото на конфликта.

Израелски удар уби 18 души в Северен Ливан

Израелски удар уби 18 души в Северен Ливан

Атакуван е населеният предимно с християни град Айту