Израелските сили убиха най-малко 35 палестинци при въздушни и наземни бомбардировки в ивицата Газа в последните часове, съобщиха здравни служители и медии на Хамас. Израелските танкове напреднаха в югоизточната част на южния град Рафах, насочиха се към западния квартал Йибна и продължиха да действат в три източни предградия, споделиха местни жители, цитирани от Ройтерс.

"Израелските сили се опитват да се придвижат още на запад, те са на ръба на Йибна, който е гъсто населен. Все още не са нахлули там", каза анонимен жител.

Местните съобщават за експлозии и черен дим в районите, където действа армията, като описват нощта като "още една много трудна". Едновременните израелски атаки срещу северния и южния край на Газа този месец предизвикаха ново изселване на стотици хиляди палестинци и отрязаха основните пътища за доставки на помощ, повишавайки риска от глад.

Газа получи 569 тона хуманитарна помощ през временния кей на САЩ

Газа получи 569 тона хуманитарна помощ през временния кей на САЩ

Последните два дни обаче не е пристигала помощ

Израел твърди, че атаката в Рафах е необходима, за да изкорени последните батальони бойци на Хамас, които се укриват там. Войските действат въз основа на "информация относно терористични цели" в районите "Бразил" и "Шабура", полагайки усилия да предотвратят нараняване на цивилни, съобщи израелската армия. Палестинските жители обаче отричат нахлуване в "Шабура".

Израелската армия съобщи, че войските са открили и унищожили редица терористични тунели и пускови установки в района и са елиминирали няколко терористи по време на близки боеве.

Според UNRWA, агенцията на ООН в Газа, повече от 800 000 души са избягали от Рафах от началото на израелските атаки в началото на май, въпреки международните призиви за сдържаност.

Успоредно с това израелските сили засилиха офанзивата в северния бежански лагер Джабалия и удариха близкия град Бейт Ханун, където се провеждат големи операции. Израел твърди, че тези действия са необходими, за да попречат на Хамас да се прегрупира. Израел вече беше обявил тези райони са свободни от Хамас още преди месеци.

Военните съобщиха, че трима израелски войници са били убити в боевете в сряда, повишавайки броя на убитите войници от началото на нахлуването в Газа на 20 октомври до 286.

Израел започна атаката си срещу Газа след водена от Хамас атака на 7 октомври, при която бойци убиха 1200 души и заловиха повече от 250 заложници. Оттогава израелските нападения в Газа са убили повече от 35 000 души, като има сериозни опасения, че още хиляди са погребани под развалините, според здравните власти в Газа.

Военният кабинет на Израел продължава преговорите за освобождаването на заложниците

Военният кабинет на Израел продължава преговорите за освобождаването на заложниците

Египет не иска военно присъствие на Тел Авив в Газа