Най-малко 810 000 души са избягали от Рафах само за две седмици.

За това предупредиха хуманитарни организации на ООН в понеделник на фона на съобщения за продължаващи израелски военни операции в южния град и в северната част на Газа.

"Всеки път, когато семействата бъдат разселени, животът им е изложен на сериозен риск. Хората са принудени да оставят всичко в търсене на безопасност. Но няма безопасна зона", написаха от агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA в X.

Израел възнамерява да разшири офанзивата в  Рафах

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Това каза Йоав Галант на съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан

Според здравните власти в Газа най-малко 35 300 жители на Газа са били убити и повече от 79 260 са ранени на фона на израелски обстрел, след като водените от Хамас атаки в Израел на 7 октомври оставиха около 1250 убити и повече от 250 взети за заложници от Южен Израел.

Последните данни на UNRWA показват, че доставката на хуманитарна помощ е спряла почти изцяло през основните входни точки към Газа - ГКПП Рафах и Керем Шалом на юг.

На фона на ескалация на военната активност в източната част на Рафа, никакви хуманитарни доставки на ООН не достигнаха анклава в неделя, 19 май, и само 27 камиона с помощ влязоха през Керем Шалом в събота. Само 33 допълнителни камиона с помощ са използвали Керем Шалом от 6 май и нито един не е влизал през Рафах.

В северозападната част на анклава Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че е използвала Зиким за транспортиране на доставки и "опит за получаване на достатъчно храна, за да спре глада по пътя си".

Но Матю Холингуърт, директор на WFP за Палестина, настоя, че хуманитарните организации се нуждаят от допълнителни входни точки за помощ.

"Всяка нова входна точка е нова артерия, изпомпваща жизнена кръв към Газа, така че ще работим усилено, за да продължим да намираме нови входни точки и да получаваме повече помощ, в обем, последователно", каза той в последната актуализация на агенцията за помощ.

Припомняме, че Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град Рафах в южната част на Газа. Това каза министърът на отбраната Йоав Галант на гостуващия в понеделник съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Южна Африка призова Международния съд да спре израелската офанзива в Рафах

Южна Африка призова Международния съд да спре израелската офанзива в Рафах

Страната също поиска от съда да нареди на Израел да позволи безпрепятствен достъп до Газа за служители на ОО

"Ние сме решени да разширим наземната операция в Рафах до края на разбиването на "Хамас" и връщането на заложниците", каза той по време на срещата в изявление от офиса на Галант.

В неделя, водещият израелски опозиционен политик Бени Ганц заплаши да подаде оставка от кабинета, ако до 8 юни не се постигне съгласие по план от шест точки за конфликта в Газа и бъдещето на палестинския анклав.

Нетаняху отхвърли исканията на Ганц като "празни думи", "чийто смисъл е ясен: край на войната и поражение за Израел, изоставяне на повечето от заложниците, оставяне на Хамас непокътнат и създаване на палестинска държава".

Разногласията в израелското правителство относно войната в Газа излязоха наяве миналата седмица, след като министърът на отбраната публично поиска ясна следвоенна стратегия за Газа от премиера Бенямин Нетаняху.

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израел твърди, че четири батальона на "Хамас" са разположени в момента в Рафах заедно със заложниците

Западните нации заявиха, че са против мащабна военна операция в Рафах и призоваха Израел да позволи на хуманитарната помощ да достигне до населението "през ​​всички съответни пропускателни пунктове, включително този в Рафах".