Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната част на Газа в четвъртък, изправени пред противотанкови ракети и минохвъргачни бомби от екстремисти, концентрирани там, докато на юг силите му удрят по Рафах, без да напредват, предава "Ройтерс".

Бавният напредък на израелската офанзива, повече от седем месеца след като беше предизвикана от трансграничната атака на Хамас, подчертава трудността в постигането на целта на премиера Бенямин Нетаняху за пълното изкореняване на екстремистичната група.

"Ние изтощаваме "Хамас"", каза израелският министър на отбраната Йоав Галант, обявявайки, че ще бъдат разположени още войски в Рафах, където според него са били разрушени няколко тунела.

Израел казва, че четири батальона на "Хамас" са разположени в момента в Рафах заедно със заложниците, отвлечени по време на нападението на 7 октомври, но е изправен пред натиск от Съединените щати, Европа и ООН да не нахлуват в града, където се крият стотици хиляди разселени палестински цивилни.

Броят на смъртните случаи в Газа се е увеличил до 35 272, казаха здравни служители в управлявания от "Хамас" анклав. Гладът в газа е широкоразпространен тъй като усилията за международна помощ са блокирани от насилието и де факто затварянето на Израел на ГКПП Керем Шалом и граничния пункт Рафах с Египет.

Съединените щати закотвиха временен плаващ кей на плажа в Газа в четвъртък, за да увеличат доставките на помощ, но все още не е ясно как ще бъде разпределена предвид предизвикателствата, които изправят ООН и хуманитарните групи от месеци.

Египетски източници казаха, че Кайро, който се страхува от масово изселване от Газа към Египет, е отхвърлил искането на Израел да координира повторното отваряне на граничния пункт Рафах, който Израел превзе на 7 май.

Преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници са в задънена улица относно това как да се сложи край на войната. Ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания каза, че неговата група, която управлява Газа от 2007 г., трябва да продължи да играе роля, докато президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси, посредничейки заедно с Катар и Съединените щати, заяви, че Израел не прави достатъчно.

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Израел уби петима свои войници при приятелски огън в Северна Газа

Военните са попаднали под кръстосан танков огън