Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се координират, за да отворят отново пропускателния пункт "Рафах" между Синайския полуостров и ивицата Газа. Това предаде "Ройтерс", позовавайки се а свои източници в Египет.

На 15 май служители от израелската служба за сигурност Шин Бет представиха плана по време на посещение в Кайро. Това стана на фона на нарастващото напрежение между двете страни след израелското военно настъпление миналата седмица в Рафах, убежище на стотици хиляди палестинци, разселени от войната, се укриват.

ГКПП "Рафа"е основен канал за хуманитарна помощ, влизаща в Газа, и изходна точка за медицински евакуирани лица, където хуманитарната криза се задълбочи и някои хора са изложени на риск от глад. Израел пое оперативния контрол над контролно-пропускателния пункт и заяви, че няма да направи компромис с предотвратяването на бъдеща роля на Хамас там.

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Йоав Галант скастри Нетаняху, иска яснота за следвоенното управление в Газа

Той обеща да се противопостави на всяко дългосрочно военно управление на Израел над опустошения палестински анклав

Израелското предложение включваше механизъм за това как да се управлява преминаването след изтегляне на Израел, но Египет настоява преминаването да се управлява само от палестинските власти.

Израелски служител, пожелал анонимност, обяснил, че делегацията е пътувала до Египет "главно, за да обсъдят въпроси около Рафах, като се имат предвид последните събития", но е отказал да даде подробности.

Египет и Израел имат дългогодишен мирен договор и сътрудничество в областта на сигурността, но отношенията на двете държави се обтегнаха по време на войната в Газа, особено след израелското настъпление в Рафах. Двете страни се обвиняваха взаимно заради затварянето на граничния пункт, което блокира хуманитарната помощ.

Египетските власти твърдят, че затварянето на ГКПП "Рафах" се дължи единствено на израелската военна операция. Кайро не веднъж е предупреждавал, че офанзивата на Израел има за цел да изпразни Газа, като изтласка палестинците в Египет.

Дейвид Менсер, говорител на израелското правителство, заяви, че Египет е отхвърлил искането на Израел да отвори Рафах за цивилни от Газа, които искат да избягат.

Израелски танкове навлизат дълбоко в Рафах, въпреки предупрежденията на Запада

Израелски танкове навлизат дълбоко в Рафах, въпреки предупрежденията на Запада

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че е унищожило израелски военна машина