Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че помощта за Ивицата Газа може да спре до дни, след като израелските войски започнаха наземната си операция в град Рафах, който е ключов коридор за хуманитарна помощ.

Доставките вече са на привършване и операциите по оказване на помощ може да спрат до дни, тъй като запасите от гориво и храна се изчерпват, съобщиха хуманитарните агенции на ООН.

"В продължение на пет дни гориво и практически никаква хуманитарна помощ не влязоха в Ивицата Газа и ние остъргваме дъното", каза Хамиш Йънг, старши координатор за извънредни ситуации на УНИЦЕФ в Ивицата Газа.

Хуманитарните агенции казват, че битката вече е изложила на опасност стотици хиляди вече разселени цивилни.

Израелските танкове превзеха главния път, разделящ източната и западната част на Рафах, обграждайки източната част на града в нападение, което накара Вашингтон да блокира част от военната помощ за своя съюзник.

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".

Жителите описаха почти постоянни експлозии и стрелба източно и североизточно от града в южния край на ивицата Газа в петък, с интензивни боеве между израелските сили и бойците от Хамас и Ислямски джихад.

Хамас заяви, че е устроил засада на израелски танкове близо до джамия в източната част на града, което е знак, че израелците са проникнали на няколко километра от изток до покрайнините на застроената зона.

Израел нареди на цивилните да напуснат източната част на Рафах, принуждавайки десетки хиляди хора да потърсят подслон извън града.

Израел твърди, че не може да спечели войната, без да атакува Рафах, за да изкорени хиляди бойци на Хамас, за които смята, че се укриват там. Хамас казва, че ще се бори за защитата му.

Израелската операция в Рафах блокира доставките на помощ през двата контролно-пропускателни пункта в южната част на Газа - включително единствения пропускателен пункт от Египет и близкия Керем Шалом от Израел. Израел заяви, че е отворил отново Керем Шалом, но хуманитарните агенции казват, че не са успели да получат доставки.

В Източен Йерусалим главната агенция на ООН за палестинците, UNRWA, затвори комплекс в петък, след като израелски демонстранти подпалиха части от територията му.

Израел пое контрол над ГКПП "Рафах"

Израел пое контрол над ГКПП "Рафах"

Граничният пункт е ключов за помощ към опустошения анклав