Израелско национално радио се извини на слушателите, след като музика на Рихард Вагнер се излъчи в ефир, съобщава БиБиСи.

Германският композитор от 19-ти век и неговата музика са противоречиви в страната поради антисемитизма и защото Хитлер е бил негов почитател, но радиото за класическа музика пуска част от Götterdämmerung - "Залезът на боговете" на Вагнер.

В извинението си радиото обяснява, че редакторът е допуснал грешка в своя "артистичен избор" и музика от Вагнер  няма да се появява. Израелското радио допълва че признава за болката, която подобно изпълнение би предизвикало сред оцелелите от Холокоста.

Произведения на Вагнер съдържат размисли за расова чистота, композиторът е автор на брошура, озаглавена "Юдаизъм в музиката", в която той обяснява, че "евреинът е неспособен да се изразява творчески".

Музиката на Вагнер не е забранена в Израел, но не се изпълнява поради широко разпространената обществена опозицияДиригент на въпросното изпълнение е Даниел Баренбойм (който е евреин) и участва във фестивал в Байройт, Северна Бавария в чест на Вагнер през 1991.

Извинението на радиото също е критикувано, но от тези които твърдят, че възгледите на Вагнер не обезсмислят творчеството му. "Има толкова много оцелели от Холокоста, които обичат музиката, колкото тези, които възразяват. Трябва да слушате музиката му, а музиката му е просто красива", коментира Джонатан Ливни, ръководител на Израелското дружество "Вагнер".

През 2011 г. израелски оркестър изпълнява композиция на Вагнер в Германия. Диригентът на Израелския камерен оркестър по това време Роберто Патерностро заявява, че докато идеологията на Вагнер е "ужасна", целта е "да се раздели човекът от неговото изкуство".