Израелци се събраха на протести в цялата страна в събота за 11-та поредна седмица на протести срещу плановете за съдебна реформа на крайно дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи АФП.

Израелските медии съобщиха за демонстрации в повече от 100 малки и големи градове, включително Хайфа, Йерусалим и Беершеба.

Протестиращите се опасяват, че предложените реформи, които вече преминават през парламента и биха увеличили властта на политиците над съдилищата, са заплаха за израелската демокрация.

На площад Дизенгоф в Тел Авив хиляди демонстранти развяваха синьо-бялото израелско знаме на Израел, както и знамето на ЛГБТ общността.

Демонстрантите блокираха пътища, докато тръгваха на шествие през сърцето на града.

"Спасяване на демокрацията!" каза един плакат, вдигнат нагоре от тълпата.

"Притеснявам се не за себе си, а за дъщерите и внуците си", каза 64-годишната Наама Мазор, пенсионерка от град Херцлия. Искаме да запазим Израел демократичен и либерален, еврейски, разбира се, но либерален. Ние сме много загрижени, че ще се превърне в диктатура", каза тя пред АФП. Няма полудемокрация. Ние сме или демокрация, или диктатура. Няма нищо между тях."

Сагив Голан, 46-годишен от Тел Авив, каза, че правителството "се опитва да унищожи гражданските права, правата на жените, правата на ЛГБТ и всичко, което демокрацията представлява. Искаме да покажем гласа на демокрацията".

Израел продължава да протестира срещу съдебната реформа на Нeтаняху

Израел продължава да протестира срещу съдебната реформа на Нeтаняху

Ескалация на напрежението, промените трябва да са факт преди 2 април

Откакто правителството на Нетаняху обяви реформите през януари, дни след встъпването си в длъжност, в Израел редовно се провеждат масови демонстрации.

Противниците на пакета обвиниха Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, които той отрича, че се опитва да използва реформите, за да отмени евентуални присъди срещу него. Премиерът отхвърли обвинението.

Изразявайки загриженост относно задълбочаващия се разрив в израелското общество, президентът Исак Херцог представи предложение за компромис в сряда, но правителството веднага го отхвърли.

"Всеки, който мисли, че една истинска гражданска война с човешки животи е линия, която никога не бихме могли да достигнем, няма представа за какво говори", каза Херцог.

Лидери на опозиционни партии заявиха на съвместна пресконференция в четвъртък, че подкрепят плана на Херцог.

"Офертата не е перфектна, каза бившият премиер Яир Лапид. Не е това, което искахме, но това е справедлив компромис, който ни позволява да живеем заедно.

Управляващата коалиция, която включва ултраортодоксални еврейски и крайнодесни партии, твърди, че предложените реформи са необходими за коригиране на дисбаланса на властта между избраните представители и висшия съд на Израел.

Веднага след изявлението на Херцог, Нетаняху го нарече "едностранен компромис", чиито "ключови точки" "само увековечават съществуващата ситуация и не внасят необходимия баланс между силите".

Реформите, наред с други неща, биха позволили на законодателите да отменят решенията на върховния съд с обикновено мнозинство.

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

За девета седмица Израел протестира срещу съдебната реформа

Премиерът Бенямин Нетаняху отрича обвиненията

Други предложения ще дадат по-голяма тежест на правителството в комисията, която избира съдиите, и ще откажат на върховния съд правото да отменя всякакви поправки на така наречените основни закони, квази-конституцията на Израел.