"Президентът на Русия Владимир Путин е нежелан в повечето страни от света и той няма да пътува в държави, които ясно са на страната на Украйна и признават юрисдикцията на Международния наказателен съд." Това ще са последствията от издадената заповед за арест от Международния наказателен съд за руския лидер, коментира за news.bg бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов, според когото няма много знаци, че ще се стигне до реално изпълнение на решението на съда.

Според Божилов решението има по-скоро символичен характер, тъй като самата Русия не признава юрисдикцията на МНС, а за да бъде приложено решението, Путин трябва да се намира на територията на страна, която признава тази юрисдикция. По думите му това е силно решение и послание, че престъпленията, които се извършват в Украйна от Русия - депортиране на малки деца и насилственото им изпращане в Русия за осиновяване и разполагането им в поправителни центрове, - е несъвместимо с хуманизма и международното право. Има и други престъпления, които са документирани и по които също могат да бъдат подведени и командващи офицери и които са извършили такива престъпления - изнасилвания, убийства на мирни жители и бомбардиране на гражданска инфраструктура. Всичко това може да бъде третирано като престъпление против човечеството и геноцид, коментира Божилов.

Престъпления против човечеството не могат да бъдат търпени и заповедта за арест дава ясен сигнал, че всичко, което става в Украйна, се документира и ще бъде потърсена отговорност от тези, които го извършват.

Йордан Божилов посочи, че войната в Украйна се развива по логиката на Русия да води завоевателна война и според желанието на Украйна да защити територията си. Решението на МНС няма отношение към самата война. Възможно е да има и да повлияе някои от дейностите на терен - руските войски поне да не нарушават женевските конвенции, въпреки че в една война с такива разрушения и жертви, това е невъзможно, но поне това са задълженията на воюващите страни да предпазват цивилното население, да спазват правата на задържани военнослужещи, децата да се третират по особен начин, обясни той.

Според него войната може да стане малко по-хуманна, но не може да бъде спряна. Това, което би могло да спре войната, е ясната съпротива на Украйна и решението съпротивата да продължи до победа на бойното поле. Това би спряло Русия от продължаване на военните действия, по думите на Божилов.

Йордан Божилов е на мнение, че след като Украйна консолидира силите си и след като получи нови въоръжения, боеприпаси, тя ще има много добри шансове да постигне победа на бойното поле. Виждаме, че бойният дух на украинските войници е висок, логистиката е много добра, украинските командири имат добра стратегия и самата Украйна има желание да продължи да се съпротивлява, а от западна страна има още по-голяма решителност за подпомагане. Всичко това дава основание, че предстоящите контраудари на украинската армия ще бъдат успешни и именно това ще доведе до край на войната, очаква Божилов.

Той по-скоро вижда някаква форма на примирие, след като Украйна постигне максимално целите си. Скрепяването на мира ще мине и през наказания на всичките, които са отговорни за престъпления, подчерта Йордан Божилов.