Кралят на Йордания Абдула предупреди в неделя американския министър на отбраната Лойд Остин, че нарастването на насилието на Западния бряг застрашава регионалната стабилност. Той поиска и помощ за борба с разрастващата се нарковойна по границите със Сирия, за която обвиняват подкрепяните от Иран милиции, съобщи "Ройтерс".

Остин пристигна в Йордания по-рано в началото на обиколка в Близкия изток, която ще го отведе и до Израел и Египет в знак на подкрепа за неговите основни регионални съюзници срещу нарастващата заплаха, представлявана от Иран, казаха американски служители.

Той написа в "Туитър" преди заминаването си, че ще се срещне с ключови лидери и ще "препотвърди ангажимента на САЩ за регионална стабилност и насърчаване на споделените интереси на нашите съюзници и партньори".

Израел спира строежите в палестински земи за 4 месеца

Израел спира строежите в палестински земи за 4 месеца

Израелски и палестински официални лица в неделя обещаха да работят за справедлив и траен мир

Крал Абдула, чиято страна беше домакин на първата израелско-палестинска среща в Акаба миналата седмица с участието на висши американски и египетски служители, каза, че трябва да се ускорят усилията за постигане на всеобхватна арабско-израелска мирна сделка, основана на решение за две държави.

"Има нужда от спокойствие и намаляване на ескалацията в палестинските територии и спиране на всякакви едностранни стъпки, които подкопават стабилността и прекратяват шансовете за постигане на мир", се казва в изявление на двореца след разговорите между краля и Остин.

В Израел Остин също ще изрази загриженост относно насилието на Западния бряг, което разтревожи Йордания и арабските лидери и ще обсъди дипломатическите усилия за намаляване на напрежението преди мюсюлманските и еврейските религиозни празници, казаха американски служители.

Министерството на отбраната на САЩ каза преди посещението, че дискусиите ще се съсредоточат върху нарастващата заплаха, която Иран представлява за регионалната стабилност, и върху напредването на многостранното сътрудничество в областта на сигурността с интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана.

В центъра на дискусията ще бъдат заплахите, свързани с Иран, каза висш служител на отбраната, цитиран на официалния сайт на Пентагона преди посещението.

"Тези заплахи включват въоръжаването, обучението и финансирането на насилствени прокси групи от Иран, агресия по море, киберзаплахи, неговата програма за балистични ракети и атаки с дронове", добави той.

Кралят обсъди с Остин опасенията относно нарастващото утвърждаване на подкрепяните от Иран милиции в Южна Сирия, които според официални лица са засилили операциите за контрабанда на наркотици през нейните граници, за да достигнат до пазарите в Персийския залив, заяви йордански служител пред "Ройтерс".

Йордания предупреди да не се променя статутът на Йерусалим

Йордания предупреди да не се променя статутът на Йерусалим

Израел се готви за вероятно най-дясното правителство в историята си

Аман иска повече военна помощ от САЩ за укрепване на сигурността на границата, където Вашингтон от началото на продължилия повече от десетилетие конфликт даде около 1 милиард долара за установяване на гранични постове. Йордания има приблизително 375 км дълга граница със Сирия.