Израелски и палестински официални лица в неделя обещаха да работят за справедлив и траен мир в края на преговорите в Акаба, като казаха в неделя, че ще работят в тясно сътрудничество за предотвратяване на "по-нататъшно насилие", съобщи "Ройтерс".

Израел се ангажира да спре изграждането на нови селища в палестински територии за четири месеца и да одобрението на нови селища за шест месеца, се казва в съвместното изявление.

Изявлението беше направено в края на среща, на която също присъстваха американски, египетски и йордански служители в йорданския град. Опасенията нарастват от ескалацията на насилието в навечерието на свещения мюсюлмански месец Рамадан, който започва в края на март.

Ракети от Газа удариха Израел

Ракети от Газа удариха Израел

Това е отмъщение за вчерашната акция в Наблус

Припомняме, че това се случва дни след размяната на поредни удари. 

Палестинските екстремисти в Газа изстреляха ракети по Южен Израел, а израелските самолети удариха цели в крайбрежния анклав рано в четвъртък, след като при израелска атака в сряда на окупирания Западен бряг бях убити 10 палестинци. 

Около 60 палестинци са били убити на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година, според данни на Асошиейтед прес.

Миналата година близо 150 палестинци бяха убити в тези райони, което я направи най-смъртоносната година там от 2004 г., според данни на израелската правозащитна група B'Tselem. Около 30 души от израелска страна бяха убити при палестински нападения. Израел твърди, че повечето от убитите са бойци.

Гутериш обяви за незаконни израелските селища в палестински територии

Гутериш обяви за незаконни израелските селища в палестински територии

Нетаняху по-рано заяви, че строежът спира за месеци

Шефът на ООН Антониу Гутериш заяви в сряда, че израелските селища в окупирани палестински територии са незаконни според международното право. Той предупреди, че строежът им трябва да спре.

Отбелязвайки "обезпокоителната новина" рано в сряда, че израелските сили са убили 10 палестинци и са ранили повече от 80, Гутериш каза: "Смъртоносните цикли на насилие продължават да се ускоряват. Напрежението е до небето. Мирният процес остава в застой."

Той също така отбеляза "крехката" ситуация в Йерусалим, както и провокациите и актовете на насилие в и около Светите места и каза, че позицията на ООН е ясна.

"Статутът на Йерусалим не може да бъде променен с едностранни действия", каза той.

Израел се опитва да избегне разследване от МНС на окупацията на палестински земи

Израел се опитва да избегне разследване от МНС на окупацията на палестински земи

Палестинските власти се опитват да прокарат резолюция в Общото събрание на ООН

От кабинета на премиера на Израел Бенямин Нетаняху заявиха, че Израел няма да узаконява нови селища в окупирания Западен бряг през следващите месеци.

Решението дойде след задкулисни разговори за предотвратяване на планирано гласуване в Съвета за сигурност на ООН по спорния въпрос.

На 12 февруари религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху даде разрешение със задна дата за узаконяването на девет селища на еврейски заселници, построени без одобрението на правителството. С това тя предизвика гнева на палестинците, които искат Западния бряг за своя бъдеща държава.

Този ход беше осъден и от западните сили и арабските партньори на Израел, които смятат всички селища за незаконни.