Палестинските екстремисти в Газа изстреляха ракети по Южен Израел, а израелските самолети удариха цели в крайбрежния анклав рано в четвъртък, след като при израелска атака в сряда на окупирания Западен бряг бях убити 10 палестинци, предава Асошиейтед Прес.

Кръвопролитията продължават един от най-смъртоносните периоди от години на Западния бряг, където десетки палестинци бяха убити от израелския огън от началото на годината. Палестинските атаки през 2023 г. са отнели живота на 11 израелци.

Израелската армия съобщи, че палестински екстремисти са изстреляли шест ракети и две противовъздушни ракети от Ивицата Газа към Южен Израел рано в четвъртък. Противовъздушната отбрана е прихванала пет от ракетите и една е паднала в открито поле, според военните. Ракетите не са поразили целите си. Никоя палестинска групировка не е поела отговорност за атаката.

След това израелските самолети удариха няколко цели в северната и централната част на Ивицата Газа, включително място за производство на оръжия и военен комплекс, принадлежащ на групировката "Хамас", която управлява анклава. Няма съобщения за ранени в Израел или Ивицата Газа от ракетните атаки или удари.

Насилието идва в първите седмици на новото крайнодясно правителство на Израел, което обеща да предприеме твърда линия срещу палестинците, и когато силите за сигурност засилват акциите за арести на издирвани екстремисти на Западния бряг. Израел твърди, че нападенията, започнали след поредица от смъртоносни палестински нападения миналата пролет, имат за цел да разбият бойни мрежи и да осуетят бъдещи нападения.

Петима палестински бойци убити при израелска акция на Западния бряг

Петима палестински бойци убити при израелска акция на Западния бряг

Предстоят преговори в Кайро

Сред 10-те убити при нападението в сряда в Наблус са палестински мъже на възраст 72 и 61 години и 16-годишно момче, според здравните служители. Десетки други бяха ранени. Различни палестински бойни групировки твърдят, че шестима от загиналите са техни членове. Няма незабавна информация дали другите принадлежат към въоръжени групи. Властите казаха също, че 66-годишен мъж е починал от вдишване на сълзотворен газ.

В отговор на нападението беше обявена стачка в целия Западен бряг и всички училища, университети и магазини бяха затворени в знак на протест. Училищата и университетите в Газа и повечето магазини в Източен Йерусалим също бяха затворени.

Израелската армия каза, че е влязла в Наблус, търговския център на Западния бряг и град, известен като крепост на много палестински бойци, за да арестува трима екстремисти, заподозрени в предишни нападения със стрелба. Основният заподозрян беше издирван за убийството на израелски войник миналата есен.

Четиричасовата операция в сряда остави много щети във вековния пазар в Наблус. В Стария град магазините бяха надупчени с куршуми, паркирани коли бяха смачкани. Наплив от ранени затрупа градската болница "Наджа", каза Ахмад Асуад, медицински брат в кардиологичното отделение.

Около 60 палестинци са били убити на Западния бряг и в Източен Йерусалим тази година, според данни на Асошиейтед прес.

Миналата година близо 150 палестинци бяха убити в тези райони, което я направи най-смъртоносната година там от 2004 г., според данни на израелската правозащитна група B'Tselem. Около 30 души от израелска страна бяха убити при палестински нападения. Израел твърди, че повечето от убитите са бойци.

Девет палестинци са убити на Западния бряг

Девет палестинци са убити на Западния бряг

Ескалация на насилието в палестинските територии