Израелските сили са убили най-малко девет палестинци, включително 60-годишна жена, и са ранили над 20 други по време на акция на окупирания Западен бряг в четвъртък, съобщиха палестински здравни служители, цитирани от Associated Press.

Израелските сили са провели операция в бежанския лагер Дженин, крепост на палестинските бойци на Западния бряг, в който в продължение на година израелските военни провеждат акции и арести.

Поредният акт на насилие идва седмици след като новото дясно правителство на Израел обеща да заеме твърда линия срещу палестинците и да засили строителството на селища върху земи, които палестинците считат за част от тяхна бъдеща държава. Това се случва и няколко дни преди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да пристигне в региона и да настоява за стъпки, които могат да подобрят ежедневния живот на палестинците.

Израелските военни съобщиха, че провеждат операция за арестуване на членове на екстремистка групировка, свързана с "Палестински ислямски джихад", която има основна база в лагера. По време на акцията е избухнала престрелка. Операцията е била насочена към бойци, участващи в планирането и извършването на атаки срещу израелци.

Най-малко един от убитите беше идентифициран от палестинците като боец.

Палестинският министър на здравеопазването Мей Ал-Кайла каза, че парамедиците се опитват да стигнат до ранените на фона на боевете. Тя също така обвини военните, че са използвали сълзотворен газ срещу педиатричното отделение на болница.

Акрам Раджуб, губернаторът на Дженин, каза пред Associated Press, че военните са попречили на медицински екипи да евакуират ранените и са използвали сълзотворен газ, който е навлязъл и в болницата, засягайки бебета и прекъсвайки операции.

Насилието в четвъртък увеличава броя на убитите палестинци тази година до 29. Близо 150 палестинци са били убити миналата година, което прави 2022 г. най-смъртоносната от 2004 г. насам, според израелската правозащитна група B'Tselem. Израел твърди, че повечето от загиналите са екстремисти.

Двама палестинци са убити на Западния бряг при сблъсъци с израелските сили

Двама палестинци са убити на Западния бряг при сблъсъци с израелските сили

От началото на годината са убити седем палестинци