Двама палестинци бяха застреляни от израелски войници по време на акции, които предизвикаха сблъсъци в окупирания Западен бряг, съобщиха палестинските здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Един палестинец е убит по време на акция на армията в бежанския лагер Каландия. Израелската армия заяви, че е извършвала арести и конфискувала оръжия в целия Западен бряг. На едно място в Каландия, според информацията, войниците са били атакувани от местните жители и са отговорили с "методи на разпръскване и бойна стрелба".

По-късно в района на Дженин израелските сили са убили един палестинец и са ранили друг, съобщи палестинското здравно министерство. Свидетели казаха, че е имало размяна на изстрели, но не потвърдиха дали убитият мъж е участвал в престрелката.

Израелската армия засега не коментира двата смъртни случая.

Западният бряг - един от районите, които палестинците разглеждат като част от своя бъдеща държава, е обхванат от вълна от насилие, откакто Израел засили операциите в отговор на поредица от улични атаки в израелски градове миналата година.

През първите две седмици на 2023 г. седем палестинци са били убити при акции, включително трима тийнейджъри, според палестински служители. При операциите няма убити израелски войници.

Отделно в сряда, в южната част на Западния бряг, палестинец намушка еврейски заселник във ферма и беше застрелян, каза Йохай Дамри, ръководител на местните селища, пред армейското радио на Израел. Не е ясно дали раненият заселник или някой друг е стрелял, каза той.

Израел твърди, че акциите са мярка за сигурност, насочена към заподозрени екстремисти. Палестинците смятат тези операции за форма на колективно наказание и казват, че се борят срещу десетилетия на израелска окупация.

Обръщайки се към заседание на Съвета за сигурност на ООН относно върховенството на закона в четвъртък, генералният секретар Антонио Гутериш каза, че 2022 г. е била смъртоносна година както за палестинците, така и за израелците и осъди всички "незаконни убийства и действия от страна на екстремисти".

"В същото време разширяването на селищата от страна на Израел, както и събарянето на домове и изселването предизвикват гняв и отчаяние", каза Гутериш. "Също така съм много обезпокоен от едностранните инициативи, които видяхме през последните дни."

Убити палестинци при сблъсъци с израелски военни на Западния бряг

Убити палестинци при сблъсъци с израелски военни на Западния бряг

Израел твърди, че е преследвала заподозрени в тероризъм