Йорданската армия заяви в понеделник, че нейната радарна система за противовъздушна отбрана е открила подозрителни въздушни движения от неизвестен източник по границата със Сирия.

Според източник от регионалната сигурност най-вероятно са били ракети, изстреляни от проирански милиции от Ирак, съобщава "Ройтерс".

Самолети, за които се смята, че са йордански, са били чути да кръжат над йорданския град Ирбид и райони близо до граничния пункт със Сирия, казаха свидетели.

Иран отвъд дебелата сянка на войната в Газа

Иран отвъд дебелата сянка на войната в Газа

Основният риск пред режима на аятоласите продължава да бъде от вътрешно-политическо, а не от външно за страната естество

Армията каза, че ескадрила на военновъздушните сили е излетяла, за да гарантира, че въздушното пространство не е под заплаха. Не се казва откъде идват движенията.

"Въздушните сили отговориха на сигнал от радарни системи, които следят въздушни движения, чийто източник не е известен", се казва в изявлението на армията.

През януари трима американски военнослужещи бяха убити и около 34 бяха ранени след нападение с дрон в Йордания, което Вашингтон свързва с подкрепяни от Иран бойци.

Йордания поиска системи за противовъздушна отбрана Patriot от Вашингтон, ако войната в Газа приближи опасно Иран и неговите добре въоръжени регионални милиции на границите на кралството.

Друг регионален източник от сигурността каза, че две ракети от иракската граница в район, където има присъствие на проирански шиитски милиции, са били прихванати.

"Независимо дали е имало безпилотни летателни апарати или ракети, които са били прихванати или изстреляни или не, рискът Йордания да бъде хваната в кръстосания огън може само да се увеличи, ако войната продължи и се разшири", Сауд Ал Шарафат, бивш бригаден генерал в Главната дирекция за разузнаване на Йордания, казах.

"Кралството се намира във взривоопасен регион в центъра на обмен на дронове и ракети, изстреляни от проксита на Иран в региона", добави Шарафат.

"Хизбула" държи Иран настрана от борбата с Израел

"Хизбула" държи Иран настрана от борбата с Израел

Засилват се опасенията за пълна израелска офанзива на север, и в Ливан

Откакто войната Израел-Хамас в Газа започна през октомври, Ирак и Сирия станаха свидетели на атаки между твърдолинейни подкрепяни от Иран въоръжени групировки и американските сили, разположени в региона.

Длъжностни лица казват, че правителството на Йордания, което подписа споразумение за отбрана със Съединените щати през януари 2021 г., иска да засили отбраната си срещу подкрепяните от Иран милиции, които натрупват силата си по границите на Йордания с Ирак и Сирия.

Няколко ракети, изстреляни от йеменската групировка хуси, подкрепяна от Иран, срещу Израел, бяха свалени в района на град Ейлат на Червено море, който се намира до границата с Йордания и нейния град Акаба.

Верният съюзник на САЩ също така казва, че Иран натрупва натиск с безмилостната нарковойна за милиарди долари по границата със Сирия, за която обвинява подкрепяните от Иран милиции, които държат власт в Южна Сирия.

Йордания нанесе въздушни удари срещу убежища на подкрепяни от Иран наркодилъри в Сирия, заявявайки, че техните гранични нахлувания представляват пряка заплаха за националната сигурност.

Само кораби от Черно море или за Иран все още плават през Червено море

Само кораби от Черно море или за Иран все още плават през Червено море

Заради продължаващите атаки на хусите

Иран твърди, че обвиненията са част от западни заговори срещу страната.