Политическото бъдеще на израелския премиер Бенямин Нетаняху е под заплаха, след като най-силния съюзник на партията „Ликуд" обяви, че прекратява политическото партньорство заради разногласия как да се отговори на ракетните атаки от Газа, отбелязва The Telegraph.

Израелският външен министър Авигдор Либерман реши да развали споразумението между неговата партия "Наш дом Израел" и „Ликуд", което действа през последните две години, съобщава местна медия.

Решението е взето след бурен дебат между партиите по време на срещата на кабинета в неделя, на която премиерът критикува Либерман и други за това, че са определили Нетаняху за мекушав по отношение на Газа „по политически причини".

Не е ясно дали външният министър ще подаде оставка.

Има опасения сред съветниците на Нетаняху, че може да падне правителството след вот на недоверие в Кнесет ( израелският парламент - б.р.).

Политическият анализатор Бен Каспит написа за Maariv, че кръгът около Нетаняху се страхува от политическа ситуация, „при която членове на партия „Еврейски дом" ( друг коалиционен партньор), "Наш дом Израел" или от двете партии заедно ще се въздържат при вот на недоверие, който ще бъде гласуван днес в Кнесет".

Либерман влезе в спор с министър-председателя, след като публично заяви няколко пъти, че Израел трябва да нахлуе и да окупира Газа в отговор на ракетните атаки към еврейската държава.  Той се подкрепя от Нафтали Бенет, лидер на „Еврейски дом", и други съперници на премиера.

Нетаняху и военният министър са против изпращане на войски в Газа.