Лидерите на Афганистан и Пакистан са единодушни за необходимостта да преодолеят недоверието помежду си, предаде Франс прес.

Целта е да се противопоставят по-успешно на талибаните и други въоръжени групировки, които действат през границата между двете страни.

Президентът Первез Мушараф се срещна с афганистанския държавен глава Хамид Карзай в Кабул малко след като пристигна на двудневно посещение в страната.

Посещението бе насрочено в момент на призиви към Пакистан да направи повече срещу талибаните и бойците на Ал Кайда, установили се на пакистанска територия, отбелязва агенцията.

Муараф призова за доверие, спиране на взаимните обвинения и изготвяне на обща стратегия за противодействие.
Той увери Афганистан, че страната му се бори срещу тероризма във всичките му форми и поясни, че няма преднамерено неуспехи.

Пакистанският президент увери също, че споразумението за Северен Вазиристан, влязло в сила вчера, цели да противодейства на насилието.
По този начин той отговори на някои изразени след подписването опасения, че вместо това договореностите ще осигурят сигурно убежище за въоръжените формирования.

Достъпът на талибаните, други въоръжени формирования и престъпни групи до пакистанската територия влоши отношенията между двете страни, коментира Ройтерс. Агенцията коментира, че бунтовници и престъпници могат свободно да преминават границата в насечен планински район, която на места се охранява изключително слабо.

Някои афганистански лидери обвиняват Исламабад, че не успява да направи достатъчно, за да пресече движението на бунтовниците или че дори им оказва подкрепа.