Различията между Афганистан и Пакистан относно идеята да бъдат минирани части от границата остават и след срещата на високо равнище в Кабул, предаде АФП.

Пред медиите президентът на Афганистан Хамид Карзай посочи, че не е доволен от усилията на Пакистан да организира съвет на племенните водачи, за да бъде обсъдена ситуацията около талибанското бунтовничество. От своя страна пакистанският премиер Шаукат Азиз съобщи, че властите ще създадат комисия, която да разгледа плановете за сформиране на такъв съвет - джирга - в пограничните територии.

Посещението на Азиз е свързано и с намеренията на Пакистан да минира част от границата между двете страни, за да пресече преминаването оттам на милиции, които извършват атентати в Афганистан.

Различията между Афганистан и Пакистан за съжаление се задълбочават, констатира след разговорите Карзай. Той отново възрази на идеята да се заложат мини по границата и изрази увереност, че това няма спре тероризма, но ще раздели двете страни. Президентът изказа и опасения за евентуални жертви.

Но премиерът Азиз каза, че според Исламабад частичното миниране би могло да спре движението през границата на хора, които „не са желани от другата страна".

Все пак Карзай настоя, че Кабул търси други мерки и изтъкна противодействието относно местата, където се обучават терористи и се доставят суровини.

На срещата лидерите са постигнали съгласие за необходимостта да бъдат върнати в страната им афганистанците - близо 3 милиона, които в момента се намират в бежански лагери в пакистанската страна. Според Шаукат Азиз тези лагери понякога служат като прикритие за милициите.