Либия никога не е била замесена в терористични действия.

Това заяви либийският лидер Моамар Кадафи на втория ден от визитата си във Франция в интервю за френската телевизия „France - 2".

Либия иска да заеме своето място в един свят, основан на мира и сътрудничеството, каза още Кадафи, цитиран от АФП.
Либия никога не е подхранвала тероризма, добави Кадафи, като уточни, че с изказването си не може да поеме отговорност за всички граждани на Либия, но „ерата на конфликта приключва".

Навлизаме в период на свобода на нациите по целия свят. Битката, конфронтацията са вече приключили. Започваме друга фаза, добави либийският лидер.

Кадафи каза още, че в страната му няма погазване на човешките права и заяви категорично, че в либийските затвори „няма дори един единствен политически лидер".

Относно призива на френския президент Саркози Кадафи да продължи по пътя на спазването на човешките права, либийският лидер не конкретизира дали двамата са обсъждали тази тема, но подчерта, че те са много близки приятели.

Ние сме изключително добри приятели и си сътрудничим, заяви Кадафи.

Припомняме, още на първия ден от посещението на Кадафи, стана ясно, че двете страни са подписали договори за 10 милиарда евро.

Петдневната визитата на Кадафи във Франция предизвика голяма вълна от протестни реакции в страната, особено сред опозицията.

На вчерашното заседание на парламента френските социалисти са напуснали за 20 минути своите банки в знак на протест, заради отказа на искането им да разпитат публично правителството относно посещението на Кадафи.

Никола Саркози е първият западен лидер, който кани на официална визита Моамар Кадафи, след като либийският държавник замрази отношенията си със Запада през 1980 година, отбелязва АП.

В последните години Кадафи се опитва да възстанови отношенията си с западните страни, като показател за това е освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, както и отказа на Либия от разработването на ядрено оръжие, коментира агенцията.