кадафиЛибийският лидер Муамар Кадафи изненадващо се появи в хотел в Триполи, където са настанени чуждестранните журналисти, съобщиха световните агенции. Малко след полунощ полковникът влезе в сградата размахвайки юмруци пред камерите като знак за решителността си.

Кадафи не пожела да отговори на никакви въпроси във фоайето на хотела и даде ексклузивни интервюта за избрани от него медии в заседателната зала.

В едно от тях, дадено за френска телевизия, той нарече случващото се в Джамахирията "колониален заговор" на западните страни. Муамар Кадафи заяви, че "след като свърши всичко това" ще посещава отново европейските държави.

Иранската PressTV коментира, че това е поредната „странна проява" на лидера откакто са започнали безредиците в Либия. При няколкото си телевизионни обръщения в последния месец, Кадафи подчерта, че няма протести срещу него и народът го обича. Работата на чуждестранните журналисти в Либия е силно затруднена, на кореспондентите не се позволява да се движат свободно, а често са и заплашени от арести.

Голяма част от страната е под контрола на опозицията въпреки масираната контраатака на лоялистите от последните няколко дни. Силите на Кадафи са подпомагани от авиация и бунтовниците настояват за въздушна подкрепа от западните сили. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че решението за въвеждане на забранена за полети зона над Джамахирията не може да бъде взето еднолично от САЩ и трябва да мине първо през ООН.