Либийският лидер Муамар Кадафи излезе с обръщение към жителите на Бенгази, които дълго време удържат позиции и предупреди, че войската му ще атакува града тази нощ.

Това съобщи Ройтерс.

"Никой няма да бъде пощаден", каза в речта си Кадафи.

Либийският лидер предупреди, че силите му ще обискират всеки дом, но подчерта че мирните жители няма от какво да се страхуват.

Кадафи е наредил на армията да не преследва бунтовниците, които предадат оръжието си и напуснат Бенгази до полунощ.

Още в понеделник либийските власти обещаха амнистия за преминалите на страната на бунтовниците войници.

От 15 февруари насам на територията на Либийската Джамахирия се водят ожесточени боеве между правителствените войски и противниците на режима „Кадафи", който е начело повече от 40 години.

Либия на практика беше разделена на две части - западната се намираше под контрола на силите на либийския лидер и източна - под контрола на опозиционните сили. Либийската авиация ежедневно нанася удари по разположените на изток опозиционни обекти.

През последните няколко дни правителствената войска провежда мащабна операция в източната част на Либия, в резултат на което бяха превзети градовете брега и Рас ал-Ануф. Така постепенно силите, верни на Муамар Кадафи, се приближаваха към втория по големина град в страната и бунтовническа крепост - Бенгази.

Вчера синът на Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам даде 48 часа на бунтовниците, в които „всичко да бъде завършено."