Либийският президент Муамар Кадафи твърди, че Швейцария се държи като „престъпна организация" и е замесена в пране на мръсни пари, убийства и тероризъм.

В интервю за германския Der Spiegel либийският лидер обяви, че Швейцария е мафиотска държава, която трябва да бъде поделена между Франция, Италия и Германия.

Кадафи е убеден, че Швейцария е рай за пране на мръсни пари и че законите позволяващи „асистирано убийство" (евтаназията) са само претекст за убийството на богати чужденци със сметки в тамошни банки. Доказателства за своите твърдения либийският президент обаче не предоставя на медията.

Конфликтът между Швейцария и Либия започна през 2008 г., когато полицията в Женева за кратко задържа сина на либийския лидер Ханибал Кадафи, заедно със съпругата му, след подадено оплакване, че малтретирали домашната прислуга.
Муамар Кадафи определя това като акт на тероризъм.

Либия реши да наложи пълно икономическо ембарго на Швейцария вследствие на дипломатическата криза. Триполи арестува и двама швейцарски граждани и ги изправи пред съда.

Швейцария пък наложи забрана на влизане в страната на близо 180 високопоставени либийци, която обхвана, поне временно, почти всички страни от Шенген. Триполи на свой ред разпореди ответна забрана за повечето европейци.