Чеченският лидер Рамзан Кадиров разкритикува в четвъртък забраната на руските войници да носят бради, присъединявайки се към шефа на наемниците ot "Вагнер" Евгений Пригожин в последното противопоставяне на двамата мъже срещу руското военно ръководство.

В интервю за новинарския сайт РБК в сряда Виктор Соболев, пенсиониран генерал-лейтенант и член на руския парламент, защити забраната на носенето на брадите, на личните смартфони и таблети като "елементарна част от военната дисциплина".

В "Телеграм" Кадиров, който самият носи брада, посочвайки ролята на своите войски във войната на Русия в Украйна, написа: "Очевидно генерал-лейтенант Виктор Соболев има много свободно време... тъй като няма какво да прави, освен да препрочита военния устав на поведение".

Кадиров нарече коментарите на Соболев "явна провокация", като каза, че неговите войници, предимно мюсюлмани, носят бради като част от религиозния си дълг.

Шефът на "Вагнер" Пригожин, чийто разрив с отбранителната върхушка стана публичен през последната седмица, нарече коментарите на Соболев "абсурдни" и "архаизми от 60-те години".

Кадиров и Пригожин, чиито сили в Украйна действат до голяма степен автономно от висшето командване, станаха по-откровени в критиките си към руското военно ръководство, след като армиите на Москва претърпяха поредица от каскадни поражения през есента.

Двамата мъже са сформирали мълчалив съюз, като взаимно засилват критиките си към висшето военно ръководство и призовават за по-решително преследване на военните цели.

Пригожин избухна срещу Кремъл, че не е блокирал YouTube

Пригожин избухна срещу Кремъл, че не е блокирал YouTube

Мнозина в президентската администрация мислели само как Русия да загуби войната възможно най-скоро