Ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров разкритикува губернаторите, които "тръбят за броя на жертвите" на войната в Украйна, и ги призова да не коментират загубите.

"Не разбирам областните ръководители, които тръбят за броя на загиналите в СВО ("специална военна операция", както руските власти наричат войната в Украйна). Имам един въпрос: за какво? Те пишат всичко в най-малките подробности и детайли", пише Кадиров, според когото това е спекулиране и е по-добре да се заемат с въпросите за подпомагане на семействата на загиналите и ранените бойци.

"Не е необходимо да се манипулира темата за нашите герои, да се пише, че в един регион са загинали толкова, а в друг толкова. Боецът е загинал с достойнство, защитавайки страната си. Пазете ясен спомен за него. Паметта за един герой!", пише той в канала си в Telegram.

Без обучение на фронта: загубите на Русия в Украйна за 11-те месеца война

Без обучение на фронта: загубите на Русия в Украйна за 11-те месеца война

През последните два месеца рязко се увеличиха съобщенията за затворници

Кадиров отбеляза, загубите са неизбежни при изпълнението на бойни задачи. "Чеченците също губят истинските си синове, но вместо да говорим за това навсякъде, ние помагаме на семействата с всичко необходимо, включително и с изплащане на 1 млн. рубли за смъртта на войник и 500 000 рубли при раняване", посочи той. Чеченският лидер изтъкна, че тези средства се изплащат преди Министерството на отбраната да предостави каквато и да е финансова помощ.

Изявлението на Кадиров съвпада с момента, в който руската редакция на BBC, която води статистика на руските жертви на база открити източници регистрира рязък скок на съобщенията за загинали руски военни - както в официални изявления, така и в социалните мрежи. През 10-те месеца на войната руските източници обикновено съобщават за около 250-300 смъртни случая всяка седмица. През декември и януари тази цифра нараства до 500-600 на всеки седем дни. А през последната седмица e потвърдена смъртта на 1063 руски военнослужещи.

Това е най-голямото увеличение за целия период на войната и е косвено доказателство за началото на руската военна офанзива, за която толкова много се говори напоследък.

През първите седмици и месеци на инвазията губернаторите на много руски региони постоянно съобщават за жертви. С течение на времето обаче броят на тези публикации започна да намалява. Сега само ръководителите на няколко руски региона съобщават публично за жертвите, в повечето случаи пишат по-високопоставени служители като кметове на градове или села, а още по-често и информацията се разбира от официалните страници на училища или на селски културни центрове, където се появяват имена без да са официално съобщени от местните власти.

В същото време в обществените форуми на различните населени места често се водят разгорещени дискусии за това дали затворниците, които са се сражавали в Украйна в състава на ЧВК "Вагнер", трябва да бъдат погребвани с военни почести.