Британското издание Guardian се е сдобило с документи „от кухнята” на терористите от ДАЕШ (Ислямска държава). Те показват подробно какво се случва вътре в джихадистката организация.

Особено внимание се отделя на документите, посветени на държавното строителство. Изданието акцентира върху един от тях - „Принципи за управление на „Ислямска държава”, разработени на 24 страници, създадени малко след обявяване на „халифата” в Ирак и Сирия през юни 2014 година.

В тази програма са формулирани принципите на образователната система и пропагандата на ДАЕШ, международните отношения, контрола над търговията с нефт и газ.

На частни инвеститори се забранява да участват в добива на злато, нефт и газ, но се разрешава да купуват от групировката суровини за преработка.

Описана е и сложна система на военни лагери, които се делят на подготвителни, детски и тренировъчни за опитни бойци.

Според изданието тази програма показва колко внимателно терористите се отнасят към държавното строителство.

„Пред силите на западната коалиция не стои проста „аритметична бойна мисия”, ДАЕШ вече е нещо повече от сбор на нейните бойци. Ако западът я приеме като стереотипна банда психопати, съществува риск от сериозно подценяване”, коментира о.з. генералът от САЩ Стенли Маккристъл.

ДАЕШ изкарва $80 млн. месечно, но се "задъхва" при финансирането на управлението си

ДАЕШ изкарва $80 млн. месечно, но се "задъхва" при финансирането на управлението си

Приходите ѝ идват основно от петрол и данъци

Guardian отбелязва също така, че документите, създадени през последните пет месеца засягат най-вече мерките за сигурност и военната мобилизация, което говори за „все по-параноичните” настроения в ДАЕШ.

Групировката е забранила и частните мрежи за Wi-Fi, като в същото време е обявила амнистия за дезертьорите – вероятно заради недостига на бойци.