Меркел кани бежанците, а ние да търпим последиците? Няма да стане! Така мислят повечето европейски партньори на германската канцлерка. За нея годината ще приключи в самота - навсякъде в Европа политиката ѝ среща отпор, констатира Кристоф Хаселбах в коментар за Дойче веле.

С политиката си за бежанците Ангела Меркел е твърде самотна в Европа. Който като нея вярва, че не бива да има ограничения за приема на бежанци, несъмнено се сблъсква със сериозен проблем. Особено пък ако смята, че и другите европейски страни трябва да са на същото мнение. Затова и плановете ѝ за "по-справедливо" разпределение на бежанците претърпяха такъв грандиозен провал. Меркел кани бежанците, а ние да търпим последиците? Това няма да стане! Така мислят повечето европейски партньори на германската канцлерка.


Меркел и "лавината"

Реакциите на десни популисти като Марин льо Пен и Виктор Орбан едва ли смущават Меркел кой знае колко. Далеч повече тежи обаче мнението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Визирайки политиката на Меркел, предпазливият иначе Туск заяви, че бежанската вълна била "твърде голяма, за да не бъде спряна", а опитът да се наложат квоти за бежанците граничел с "политическа принуда".

Някои германски политици се възмутиха от тези изявления и заявиха, че Туск прекрачвал компетенциите си, защото в крайна сметка задачата му била да се грижи за консенсуса. Само че повечето страни от ЕС подкрепиха Туск. А изолирана се оказа Меркел.

Към края на годината острите критики по неин адрес зачестиха, включително от страна на хора, които иначе подкрепят курса на германската канцлерка. "От примера с Римската империя знаем, че когато не пазят добре границите си, големите империи рухват", заяви наскоро холандският премиер Марк Рюте. Дори германският финансов министър Волфганг Шойбле, който по принцип е известен с лоялността си към Меркел, сравни безконтролния приток на бежанци с "лавина", предизвикана от "непредпазлив скиор".

Но въпреки всички критики, Меркел не отстъпва от курса си. И така неволно задълбочава конфликтите в Европа. Десните партии са навсякъде във възход, а Шенген все повече се поставя под въпрос. Особено тежък страничен ефект се очертава във Великобритания, където най-късно през 2017 година ще се проведе референдум за оставането на страната в ЕС. Заради безконтролния приток на мигранти, повечето британци междувременно смятат, че ще е по-разумно страната им да напусне ЕС. Вярно, че Великобритания би могла да се измъкне от всяка схема за разпределение на бежанците. Само че на Острова се опасяват от следния съвсем реалистичен сценарий: ако Германия за няколко години даде убежище на милиони бежанци, свободата на придвижване в ЕС ще им дава правото да се заселват и във Великобритания.


Ако Европа не се справи

ЕС вeче предприе редица правилни стъпки за овладяване на бежанската криза: мерки за подобряване на положението в страните, откъдето идват бежанците; подкрепа за съседните на Сирия страни; ограничаване на трудовата миграция и пр. Но дори и всички тези инициативи да проработят, ЕС пак ще трябва да се капсулира. Общността не бива да разчита само на Турция да държи бежанците отвъд европейските граници. Тази неприятна работа ще трябва да свърши самият ЕС.

Именно опазването на европейските външни граници ще бъде голямата задача през идващата 2016 година. И ако ЕС не съумее да се справи с това предизвикателство, "ще се провали не само Шенген, а и Европа", предупреди зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Същото беше заявила Меркел преди години в контекста на еврокризата. Днес, в разгара на бежанската криза, предупрежденията за провал на европейския проект важат с още по-голяма сила.