В Хирошима американският президент Джо Байдън заяви, че Русия за загубила в Бахмут около 100 хиляди войници. Би Би Си няма информация точно за какви загуби говори Байдън. В армията има два основни типа загуби: безвъзвратни и временни. Временни означава, че човек може да се върне на бойното поле; безвъзвратни - че това е невъзможно.

Следователно към данните на Байдън трябва да се отнасяме предпазливо. Може би става дума за безвъзвратните загуби на руската страна: убитите в битка, загиналите в резултат на аварии, катастрофи и самоубийства, починалите от рани и болести, изчезналите, пленените и преминалите на страната на врага, както и тези, които са били ранени и осакатени по начин, който не би им позволил да се върнат на фронта, но Байдън може да има предвид и временните загуби.

По-рано, говорейки за загубите на Русия в Украйна, американските служители и източници най-често цитираха общия брой на безвъзвратните загуби и временно напусналите фронта, а не данните за убитите.

Според експерти на всеки убит в тази война се падат около четирима ранени. Следователно, според американски служители, Русия може да е дала около 25 хиляди жертви в битките за Бахмут . Колко реалистична е тази оценка?

NYT: ФСБ потвърждава данни за 110 000 ранени и убити руснаци в Украйна

NYT: ФСБ потвърждава данни за 110 000 ранени и убити руснаци в Украйна

Те не включват жертвите от Националната гвардия, ЧВК "Вагнер" и чеченските отряди

Би Би Си, съвместно с "Медиазона" и екип от доброволци успяха да идентифицират 5703 души, които може да са загинали в битките за Бахмут. Това са или онези, при които Бахмут е посочен в некролозите, или тези, които са се сражавали в състава на ЧВК "Вагнер" и са загинали след 1 август 2022 г. (приблизителната дата, на която са започнали битките за Бахмут). Повечето от мъртвите, които са идентифицирани, са затворници.

Въз основа на наблюденията на Би Би Си върху ситуацията на гробищата в различни региони на Русия можем да се предположи, че реалният брой на жертвите може да бъде два пъти по-голям от броя на загиналите, които са установени поименно. Тоест, според най-консервативната оценка, в битките за Бахмут руската страна може да е загубила около 12 хиляди души. Но в случая с "Вагнер" действителният брой на загиналите може да бъде много по-висок от тази консервативна оценка, тъй като служителите на ЧВК често са погребвани по-дискретно от руските военни, а някои от затворниците са погребани в нови гробища, които не са лесни за намиране. Поне едно от тях се намира извън границите на Русия - близо до Луганск.

Естеството на военните действия край Бахмут, които вече обикновено се наричат "касапница", показва, че за почти 10 месеца опити за превземане на Бахмут руските военни може да са загубили повече от 20 хиляди души, а коефициентът на ранените, като се има предвид ниската готовност на затворниците може да бъде 1:5 и повече. И тогава цифрата от 100 000 безвъзвратни загуби, назована от Байдън, вече не изглежда толкова фантастична.

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са загинали в Украйна

От тях 90 процента са затворници