България ще изчака няколко седмици, за да се запознае с всички текстове, но най-вероятно ще установи дипломатически отношения с Косово, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Той обясни, че това е израз на позицията на България спрямо нейният интерес - да има стабилност на Балканите.

Припомняме, след вчерашното заседание на външните министри от ЕС в Брюксел бе взето решение всяка членка сама да решава за Косово.

В декларация външният ни министър заяви след срещата, че препоръчва на МС да бъдат установени дипломатически контакти с независимо Косово.

Министерски съвет ще вземе решение за установяването на отношения с новата държава, като според Калфин народните представители реално нямат връзка с този въпрос.

Ако желаят, депутатите може да разгледат въпроса и в комисия и дори и в зала, но актът на установяване на отношения е в правомощията на Министерски съвет.

Външният министър допълни, че ако желаят, депутатите може да разгледат въпроса и в комисия, и дори и в зала, но актът на установяване на отношения е в правомощията на Министерски съвет.

България не вижда заплашителен аналог за себе си в Косово", беше категоричен Ивайло Калфин.
Той поясни, че Косово е един уникален случай, който не може да се превърне в прецедент, най-малкото поради факта, че вече 9 години се управлява от международната общност.

По думите на Ивайло Калфин решението на ЕС във връзка с Косово е много силно и стабилно.
„Тази позиция декларира, че ЕС се ангажира да бъде основен фактор на това, което се случва от тук нататък в Косово", посочи още Калфин.

Той отбеляза, че всички членки на съюза са готови да подпомогнат процеса на интеграция на всички страни от Западните Балкани.

Външният министър допълни, че в самата позиция на ЕС е записано, че актът на провъзгласяване на независимостта не противоречи на принципите на ООН и на Хелзинки и страните членки са единни, въпреки някои изказвания.

"Не виждам защо България трябва да има обща позиция с Румъния", коментира Калфин факта, че северната ни съседка няма намерение на признава независимо Косово.

Първият ни дипломат посочи, че всяка страна формира собствена позиция според приоритетите и интересите си.
Интересът на България е стабилност и интеграция на Балканите в Европа", подчерта още той.

В студиото на Нова телевизия Ивайло Калфин коментира още и острата и категорична реакция на Сърбия.

По думите му една страна не би могла да направи друго нещо и нейната реакция е напълно разбираема.

Сърбия много добре знае какво трябва да направи, за да стане член на ЕС, каза в същото време Калфин и посочи, че Евросъюзът е предложил много силно споразумение само преди месец на Сърбия, което тя е отказала да подпише.

Според Калфин освен подписването на това споразумение и предаването на Ратко Младич на съда в Хага, Сърбия на първо място трябва да „развърже" въпросите на ЕС и Косово.
„Те не са взаимосвързани. Никой не казва на Сърбия: Признайте Косово", подчерта Ивайло Калфин.

Той обясни, че Сърбия няма друга алтернатива освен движение и развитие към ЕС.
Настоящата обща позиция на Сърбия и Русия се дължи на установените в последните няколко години икономически отношения между двете страни.

Не мисля обаче, че Русия е в състояние да предложи каквато и да е политическа алтернатива на Сърбия", посочи Калфин.

Във връзка с опасността Сърбия - след признаване на независимо Косово, да изтегли от България своя посланик, както това вече се случи спрямо САЩ, външният ни министър каза, че съществува реално такъв риск, но той не бива да се преувеличава.

По отношение на българското малцинство в Сърбия и някаква възможност те да понесат гнева на Сърбия за българската позиция в момента, Калфин посочи „Не ми се иска да мисля, че Сърбия ще стигне дотам."