Печатният официоз на комунистическия режим в Северна Корея съобщи, че 4,7 млн. студенти и работници са изразили желание да се влеят в редиците на армията на страната, което потенциално би могло да увеличи значително военната сила на и без това една от най-големите въоръжени сили в света, пише "Индипендънт".

Трудно е за външни анализатори да преценят точността на съобщението в официоза. Севернокорейските държавни медии са правили подобни твърдения по време на напрегнати моменти в миналото. По-рано това лято например, в държавните медии се твърдеше, че 3,5 млн. души са се записали за армията, след като ООН наложи нови санкции на Пхенян.

Повечето оценки показват, че Северна Корея има необичайно голям брой военнослужещи за населението си от 25 млн. души. Държавният департамент на САЩ изчисли, че Северна Корея има повече от 1,18 млн. военнослужещи през 2014 г., което я прави четвъртата по големина армия в света след Китай (2,37 млн. души), Индия (1,41 млн. души) и САЩ (1,43 млн. души).

За сравнение, иракската армия през 2003 г. е била към 445 хил. души за население от около 26 млн. души.

Тази огромна постоянна армия е вписана като изискване в конституцията на Северна Корея, която изрично настоява, че "националната отбрана е върховен дълг и чест на нейните граждани" и че от гражданите се изисква да служат във въоръжените сили по закон.

В доклад на Конгреса на САЩ през 2015 г. се изтъква, че четири до пет процента от населението на Северна Корея са били на активна военна служба в Корейската народна армия, докато други 25 до 30 процента са били назначени в резервистка и паравоенна единица и са сред хората, които биха били мобилизирани по време на война.

Ефективността на такава сила не е напълно ясна. Според американски войници, които са се били в Корейската война преди почти 7 десетилетия, войниците на Северна Корея са били необичайно добри в укриването и са били решени да победят. В доклада обаче се посочва, че оборудването е остаряло, като е базирано върху технологии, които са от 1950-те години и са базирани на съветски и китайски оръжейни технологии.