Камарата на представителите на САЩ подкрепи законодателството, проправящо пътя бюджетът за отбрана да достигне рекордните 858 милиарда долара през следващата година. Това е с 45 милиарда долара повече от предложеното от президента Джо Байдън, съобщава Ройтерс.

Камарата прие компромисната версия на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA), годишна задължителна политика за определяне на законопроекти за Пентагона. Законът бе приет с мнозинството от две трети, необходимо за изпращането му за разглеждане гласуване в Сената.

Фискалната 2023 г. разрешава 858 милиарда долара за военни разходи и включва 4,6% увеличение на заплатите за войските, финансиране за покупки на оръжия, кораби и самолети; и подкрепа за Тайван, докато е изправен пред агресия от Китай и Украйна, докато се бори с инвазия от Русия.

Този ​​законопроект представлява Конгресът, който упражнява правомощията си да разрешава и извършва надзор, заяви конгресменът Адам Смит, демократът, председател на Комисията по въоръжените сили, в реч, призоваваща за подкрепа на мярката.

Тазгодишният законопроект, резултат от месеци на преговори между демократи и републиканци в Камарата на представителите и Сената, се нуждаеше от мнозинство от две трети в Камарата след несъгласие между някои членове на Камарата.

Законопроектът предвижда около 800 млн, допълнителна помощ за Украйна. Също така разрешава повече средства за разработване на нови оръжия и системи за закупуване, включително изтребители F-35 и кораби.

САЩ изпращат още 275 млн.  долара военна помощ на Украйна

САЩ изпращат още 275 млн. долара военна помощ на Украйна

По-малка помощ, тъй като през зимата се очаква забавяне на военните действия