САЩ изпращат още 275 милиона долара военна помощ на Украйна, съобщи АП. 

Тя ще включва големи количества боеприпаси и високотехнологични системи, които могат да бъдат използвани за откриване и противодействие на безпилотни самолети в продължаващата война с Русия.

Това са съобщили официални представители на САЩ.

САЩ ще предоставят на Украйна нов пакет военна помощ от 275 млн. долара

САЩ ще предоставят на Украйна нов пакет военна помощ от 275 млн. долара

Парите ще се използват за муниции и логистика

Общата сума на помощта е по-малка от повечето от последните пакети, доставени от САЩ, и идва, тъй като много военни служители и експерти прогнозират намаляване на атаките през зимата. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия изглежда забавя военните си действия, за да се прегрупира и да започне нова офанзива, когато времето се затопли.

Длъжностните лица казаха, че последният пакет от помощ включва 80 000 патрона за гаубици и неразкрито количество боеприпаси за високомобилната артилерийска ракетна система, известна като HIMARS. Той също така включва системи за противодействие на дронове и противовъздушна отбрана, заедно с повече HUMVEES, генератори и друго бойно оборудване. Длъжностните лица говориха при условие за анонимност, за да обсъдят пакета от помощи преди публичното му оповестяване, което се очаква в петък.

Атаките с дронове от двете страни се увеличават, което прави откриването на безпилотни експлозиви критично за украинските сили. Русия купи стотици атакуващи дронове от Иран през лятото и официални лица казаха тази седмица, че Москва се стреми да направи повече от същото.

Руските сили все по-често атакуват гражданската инфраструктура на Украйна, включително електроцентрали, с което оставят хиляди без отопление и електричество с настъпването на зимните месеци.

Освен това няколко скорошни атаки с дронове удариха две стратегически руски въздушни бази на повече от 500 километра от границата с Украйна в началото на тази седмица. Москва обвини Украйна, която не пое отговорност.

САЩ изпращат на Украйна още $400 млн. военна помощ

САЩ изпращат на Украйна още $400 млн. военна помощ

На фона на опасенията, че финансовата помощ може да намалее, ако републиканците поемат контрола над Конгреса

САЩ вече са предоставили повече от 19,3 милиарда долара в оръжие и друго оборудване на Украйна от 24 февруари насам.

Помощта ще бъде предоставена чрез пълномощия на президента, което позволява на Пентагона да взема оръжия от собствените си запаси.