САЩ ще изпратят още 400 милиона долара военна помощ на Украйна. Това съобщи АП, като цитира свои източници. 

Съобщението идва на фона на опасенията, че финансовата помощ за войната срещу Русия може да намалее малко, ако републиканците поемат контрола над Конгреса.

Републиканците се доближават до контрол върху Конгреса

Републиканците се доближават до контрол върху Конгреса

Съдбата на Сената остава неясна

Според официални лица, пакетът с помощ ще съдържа големи количества боеприпаси и за първи път високомобилни системи за противовъздушна отбрана Avenger. Официални лица казаха, че ще има боеприпаси за високомобилните артилерийски ракетни системи, известни като HIMARS, които Украйна успешно използва в контранастъплението си срещу Русия. Ще има и минохвъргачки и ракети за противовъздушната система земя-въздух Hawk.

В Белия дом съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че новият пакет от помощи ще бъде важен принос за противовъздушната отбрана.

"Тази засилена противовъздушна отбрана ще бъде от решаващо значение за Украйна, тъй като Русия продължава да използва крилати ракети и ирански дронове, за да атакува критична гражданска инфраструктура", каза Съливан. Той не обсъди общото финансиране, но отбеляза, че то ще включва ракети Stinger за системата Avenger.

Допълнителните боеприпаси и възможности за противовъздушна отбрана идват, когато руските войски започнаха да се изтеглят от ключовия украински град Херсон, което може да отбележи повратна точка във войната.

Херсон е единствената провинциална столица, която Москва превзе, и руското изтегляне може да позволи на Украйна да си върне територията на юг, която беше изгубила. Украински официални лица признаха, че силите на Москва нямат друг избор освен да избягат от Херсон, но останаха предпазливи, страхувайки се от засада.

САЩ изпращат още 400 млн. долара военна помощ на Украйна и 1100 дрона Phoenix Ghost

САЩ изпращат още 400 млн. долара военна помощ на Украйна и 1100 дрона Phoenix Ghost

Създават щаб за подпомагане на сигурността на Украйна в Германия

Припомняме, че на 4 ноември беше съобщено, че САЩ изпращат на Украйна още 400 милиона долара военна помощ и създават щаб за подпомагане на сигурността в Германия, който ще наблюдава всички трансфери на оръжия и военно обучение за Украйна. 

Новият команден пункт, наречен Група за подпомагане на сигурността в Украйна, сигнализира за по-постоянна, дългосрочна програма за продължаване на подпомагането на Киев в борбата му срещу Русия, каза говорителят на Пентагона Сабрина Синг пред репортери в Пентагона. Той ще се ръководи от старши офицер с три звезди и ще има около 300 служители, които ще наблюдават програмите за помощ и обучение за оръжия, каза говорителят на американската армия в Европа полковник Мартин О'Донъл.

400 милиона долара включват договори за 1100 дрона Phoenix Ghost, финансиране за обновяване на 45 танка и допълнителни 40 речни лодки, наред с други системи, каза тогава  Пентагонът.

Дронът Phoenix Ghost е въоръжен "дрон камикадзе", който експлодира при контакт с целта си.

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

Група за подпомагане на сигурността в Украйна

Тъй като оръжията се доставят чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, те няма да бъдат готови за незабавно прехвърляне в Киев. Оръжията, предоставени чрез финансиране от USAI, се получават чрез по-дългосрочни индустриални договори, вместо да бъдат извлечени от запасите от оръжия в САЩ.

САЩ са предоставили на Украйна повече от 18,2 милиарда долара оръжия и друго оборудване от началото на войната на 24 февруари.