Републиканците се доближават до осигуряването на мнозинство в Камарата на представителите на САЩ рано в четвъртък, докато контролът над Сената виси на косъм, обобщава Ройтерс.

Републиканците са спечелили най-малко 210 места в Конгреса, прогнозира Edison Research, осем по-малко от 218, необходими за получаване на мнозинство, което ще им позволи ефективно да спрат законодателната програма на президента Джо Байдън.

Въпреки че републиканците остават фаворити, остават още 33 места, които все още не са решени - включително 21 от 53-те най-конкурентни състезания, въз основа на анализ за Ройтерс на водещи безпартийни прогнозисти, което вероятно означава, че крайният резултат няма да бъде известен още известно време.

Съдбата на Сената остава още по-несигурна. Всяка от партиите може да поеме контрола, ако спечели изборните надпревари в Невада и Аризона, където продължава броенето на бюлетини.

Възможно е балотажът в Джорджия, втори за две години, да бъде решаващ за това кой ще контролира Сената през следващите две години. Сегашният претендент от Демократическата партия Рафаел Уорнок и съперникът от републиканците Хершел Уокър не успяха да достигнат 50%, което означава, че те отново ще се изправят един срещу друг на 6 декември.

Дори крехко мнозинство в Камарата на представителите би позволило на републиканците да оформят остатъка от мандата на Байдън, блокирайки приоритети като правата на абортите и започвайки разследвания срещу администрацията и семейството му.

Байдън призна тази реалност в сряда, като каза, че е готов да работи с републиканците. Представител на Белия дом каза, че Байдън е разговарял по телефона с лидера на републиканците в Конгреса Кевин Маккарти, който обяви по-рано през деня намерението си да се кандидатира за председател на Камарата на представителите на мястото на Нанси Пелоси, ако републиканците контролират камарата.

"Мисля, че американският народ даде ясно да се разбере, че очаква републиканците също да бъдат готови да работят с мен", каза Байдън на пресконференция в Белия дом.

Очаква се републиканците да поискат съкращения на разходите в замяна на повишаване на лимита за заеми през следващата година, сблъсък, който може да изплаши финансовите пазари.

Междувременно контрол върху Сената би дал на републиканците властта да блокират кандидатите на Байдън за съдебни и административни постове.

Исторически винаги управляващата партия търпи тежки загуби на първите междинни избори след президентските, а Байдън се бори с ниски рейтинги на одобрение. Но демократите успяха да избегнат унизително поражение, което републиканците очакваха.

Резултатите от вторник показаха, че гласоподавателите наказват Байдън за най-голямата инфлация от 40 години, като същевременно не са доволни от усилията на републиканците да забранят абортите и да хвърлят съмнение върху процеса на преброяване на гласовете.

Байдън представи изборите като тест за демокрацията в САЩ в момент, когато стотици републикански кандидати повториха недоказаните твърдения на Тръмп, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати.

Тръмп, който пое активна роля в издигането на републикански кандидати, получи смесени резултати.

Той отбеляза победа в Охайо, където Дж. Д. Ванс спечели място в Сената, но няколко други кандидати, подкрепяни от Тръмп, претърпяха поражения, като например пенсионираният знаменит хирург Мехмет Оз, който загуби решаваща надпревара за Сената в Пенсилвания от демократа Джон Фетерман.

Междувременно републиканецът губернатор на Флорида Рон ДеСантис, който може да предизвика Тръмп през 2024 г., спечели преизбирането си с почти 20 процента, което му даде значителна подкрепа на намерението му да се кандидатира за президент през 2024 година.

Тръмп доволен от междинните избори в САЩ

Тръмп доволен от междинните избори в САЩ

Хората, които подкрепих, се справиха много добре, отчете той