Добър ден за демокрацията и Америка. Така започна президентът на САЩ Джо Байдън започна изказването си относно междинните избори във вторник, съобщи CNN. 

Той добави, че изборите са се случили "без много или никаква намеса".

Въпреки че призна, че не са налични всички резултати, Байдън продължи да обсъжда резултатите, които вече се знаят на този етап.

"Докато пресата и експертите прогнозираха гигантска червена вълна за републиканците, тя не се случи, каза той."

Байдън призна, че всяко място, загубено от неговата партия, е болезнено. Но той посочи, че партията му "загуби по-малко места в Камарата на представителите от първите междинни президентски избори на всеки демократ през последните 40 години".

Надпреварата за Конгреса на САЩ е напрегната, но няма републиканска "червена вълна"

Надпреварата за Конгреса на САЩ е напрегната, но няма републиканска "червена вълна"

Десетки републикански кандидати повториха фалшивите твърдения на Тръмп, че загубата му от Байдън през 2020 г. е измама

Резултатите обаче показват, че гласоподавателите едновременно наказват Байдън за това, че ръководи икономика, засегната от рязка инфлация, като същевременно се обявяват и срещу действията на републиканците за забрана на абортите.

Очакват го трудни 2 години управление, коментират наблюдатели Байдън.

Той показа желание да работи с републиканците в Конгреса, но и даде да се разбере, че няма да прави компромиси по всички въпроси. Байдън посочи, че се надява да продължи да има сътрудничество по цялата пътека за предоставяне на помощ на Украйна. Също очерта какво не иска да се случи. "Няма да подкрепя никакво предложение на републиканците, което ще влоши инфлацията" и "Няма да се откажа от историческите ангажименти, които току-що поехме, за да се справим с климатичната криза".

Байдън каза, че неговото намерение все още е е да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Запитан кога може да обяви кандидатурата си, президентът каза, че е възможно да го направи в началото на следващата година

Байдън каза вярва, че американската общественост иска правителството да продължи напред и да свърши нещата за тях, а не да води разследвания срещу него, семейството му или администрацията му - както републиканците в Камарата посочиха, че искат да продължат, ако си върнат мнозинството.

Републиканците в Камарата целят разследвания на всичко - от хаотичното изтегляне от Афганистан, граничните политики на администрацията на Байдън, произхода на пандемията Covid-19, претърсването от ФБР на къщата на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго и свързаните с Covid затваряния на училища и задължително ваксиниране.

Слабото представяне на някои кандидати, съюзници на експрезидента Доналд Тръмп, показа изтощение от типа изборен и управленски хаос, подклаждан от бившия републикански президент.

В Камарата на представителите републиканците печелят тясно мнозинство, което би им позволило да блокират законодателните приоритети на Байдън.

Рано в сряда републиканците спечелиха цели шест места в Камарата на представителите на Демократическата партия, едно повече от минимума, който им е необходим, за да поемат камарата.

Но демократите се справиха много по-добре, отколкото мнозина очакваха.

При критична победа за кандидата на Демократическата партия Джон Фетърман преобърна държано от републиканците място в Сената на САЩ в Пенсилвания, побеждавайки известния доктор Мехмет Оз и увеличавайки шансовете на партията си да заеме камарата.

Съюзниците на Тръмп също така изпитаха трудности в надпреварите за Сената в Аризона, Джорджия и Невада.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който може да бъде основен републикански съперник на Тръмп през 2024 г.,  победи съперника на Демократическата партия Чарли Крист с близо 20 процентни пункта, прогнозира Едисън.

В някои щати, сред които Джорджия, ще се гласува на балотаж през следващия месец. 

9, 3 млн. американци вече  са гласували предсрочно за Конгреса

9, 3 млн. американци вече са гласували предсрочно за Конгреса

Около 2,5 милиона са гласували лично предсрочно, а 6,8 милиона с бюлетини, изпратени по пощата

Понастоящем демократите контролират 50-50 Сената с вицепрезидента Камала Харис.

Повече от 46 милиона американци гласуваха преди деня на изборите, по пощата или лично и държавните изборни служители предупреждават, че преброяването на тези бюлетини ще отнеме време.

Основният проблем, който тежеше на демократите, беше упорито високата годишна инфлация, която от 8,2% представлява най-високото ниво от 40 години.

Гласоподавателите в Калифорния, Мичиган и Върмонт одобриха референдуми за правото на аборт в техните щатски конституции. Дълбоко консервативният Кентъки изглеждаше готов да отхвърли конституционна поправка, която би обявила, че няма право на аборт.

Тръмп доволен от междинните избори в САЩ

Тръмп доволен от междинните избори в САЩ

Хората, които подкрепих, се справиха много добре, отчете той