САЩ изпращат на Украйна още 400 милиона долара военна помощ и създават щаб за подпомагане на сигурността в Германия, който ще наблюдава всички трансфери на оръжия и военно обучение за Украйна, съобщи Пентагонът в петък, съобщава АП.

Новият команден пункт, наречен Група за подпомагане на сигурността в Украйна, сигнализира за по-постоянна, дългосрочна програма за продължаване на подпомагането на Киев в борбата му срещу Русия, каза говорителят на Пентагона Сабрина Синг пред репортери в Пентагона. Той ще се ръководи от старши офицер с три звезди и ще има около 300 служители, които ще наблюдават програмите за помощ и обучение за оръжия, каза говорителят на американската армия в Европа полковник Мартин О'Донъл.

Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Украйна е получила от своите съюзници 41 милиарда долара военна помощ

Латвия е лидер - тя е дала 41% от военния си бюджет на Киев

400 милиона долара включват договори за 1100 дрона Phoenix Ghost, финансиране за обновяване на 45 танка и допълнителни 40 речни лодки, наред с други системи, каза Пентагонът.

Дронът Phoenix Ghost е въоръжен "дрон камикадзе", който експлодира при контакт с целта си.

Танкове T-72 се изтеглят от съществуващия инвентар на отбранителната индустрия в Чешката република - платени от Холандия - и ще имат усъвършенствани оптични, комуникационни и бронирани пакети. Те са част от общ пакет от 90 танка Т-72, ​​които ще бъдат изпратени в Украйна до 2023 г., каза Пентагонът.

Този пакет също така включва средства за обновяване на зенитни ракети земя-въздух Hawk, така че да могат да бъдат предоставени на Украйна, за да подпомогнат отбраната й срещу ирански дронове.

Ракетната система вече не се използва от САЩ, но ракетите, след като бъдат обновени, ще дадат на Украйна друга възможност за противовъздушна отбрана със среден обсег, каза Синг. Ракетите Hawk имат по-голям обсег от противовъздушните ракети Stinger, предоставени от САЩ преди това.

Тъй като оръжията се доставят чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, те няма да бъдат готови за незабавно прехвърляне в Киев. Оръжията, предоставени чрез финансиране от USAI, се получават чрез по-дългосрочни индустриални договори, вместо да бъдат извлечени от запасите от оръжия в САЩ.

Джейк Съливан в Киев: Непоколебимата подкрепа на САЩ ще продължи

Джейк Съливан в Киев: Непоколебимата подкрепа на САЩ ще продължи

Освен военна, САЩ ще продължат да предоставят икономическа и хуманитарна помощ

САЩ са предоставили на Украйна повече от 18,2 милиарда долара оръжия и друго оборудване от началото на войната на 24 февруари.

Новият команден пункт се създава, тъй като САЩ се съсредоточават върху по-дългосрочни усилия за подобряване на отчетността за милиарди долари в американско оръжие към Украйна и за да се гарантира, че то няма да попадне в неподходящи ръце.

Миналата седмица Държавният департамент очерта как се опитва да предпази някои от тези по-модерни оръжия от кражби или попадане в руски ръце, но призна, че осигуряването на отчетност за оръжията е особено трудно по време на активна война и когато няма голямо присъствие на САЩ на място.

Планът включва ограничено наблюдение на място от американски военен персонал, каза тази седмица говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър.

"Когато и където условията за сигурност позволяват, малък екип, състоящ се от служители на посолството на САЩ в Киев - Службата на аташето по отбраната, извърши многобройни инспекции на доставките на помощ за сигурност от САЩ през последните няколко месеца на места в Украйна", каза Райдър. "Тези места не са близо до фронтовата линия на войната на Русия срещу Украйна."

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна
Обновена

НС реши: Изпращаме военна помощ на Украйна

Над три часа депутатите спориха оголваме ли се, ако свалим старите съветски доспехи