Депутатите от 48-ото Народно събрание решиха да изпратим военна и военно-техническа помощ на Украйна.

Народните представители гласуваха със 176 гласа за, "против" - 50 въздържали се един. Поиска се и прегласуване. При него резултатът бе - 175 гласа "За", "против" - 49 и един въздържал се.

Депутатите от БСП направиха в пленарната зала своеобразен флашмоб с бели листа с надпис "Не на оръжията! МИР". 

С въпроса "кой е за мир и кой е за война? започнаха от БСП и дебата в парламента за военната помощ за Украйна, който продължи над три часа.

Иван Иванов поиска пряко излъчване, но това не мина. Защо искате да скриете това решение зад тези стени, ядоса се Георги Свиленски.

 

Атанас Славов от ДБ припомни, че формацията е внесла предложението още в първия ден на 48 НС. Много сме закъснели да застанем до нашите съюзници от НАТО и ЕС, подчерта той.

 

Славов постави въпроса дали имаме достатъчно боеспособна армия, която да изпълнява ангажиментите си. По мнението му даването на военна помощ за Украйна и превъоръжаването на българската армия е естествено да бъде обвързано.

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Да не изпадаме в концепцията сливи за смет

Георг Георгиев от ГЕРБ изтъкна, че Украйна се нуждае от военна помощ чрез асортимент. Родната индустрия можела да произвежда качествена военна продукция.

 

Ангел Георгиев от "Възраждане" каза, че огромното мнозинство държави в света не изпраща военна помощ към Украйна. Евроатлантическата сбирщина в парламента се опитва да вкара страната в конфликта, изтъкна той. От 200 държави едва около 50 оказват военна помощ на Украйна, по мнението му.

 

"Възраждане" е против въвличането на страната ни в конфликта. Няма анализ за нуждите от военна помощ за Украйна. Няма как бързо да заместим предоставената помощ, смята Георгиев. Мнозинството от българския народ е против да се въвличаме в конфликта по какъвто и да е начин, смята депутатът и вижда външен натиск да се даде военна помощ на Украйна.

 

Атанас Атанасов от ДБ се ядоса, че народният представител от "Възраждане" нарекъл колегите си сбирщина. 

Димитър Стоянов призова за внимателно даване на военна техника на Украйна

Димитър Стоянов призова за внимателно даване на военна техника на Украйна

Не купуваме никакви грипени

Николай Дренчев от "Възраждане" заяви, че най-шокираща е връзката и твърдението, че ако дадем оръжие на Украйна, това по някакъв начин ще повиши бойните ни способности. Нямаме нищо в складовете си и няма как да дадем каквото и да било въоръжение на Украйна. Нашата техника отдавна е обект на "канибализъм", изтъкна Дренчев, като в замяна България нищо нямало да получи. Ние ще вземем от нашата армия, нашите отбранителни способности и ще очакваме нещо, което очакваме над 20 години, някакви техники, някакви чудеса, някаква модернизация, много е хубаво да си го мечтаем и да вярваме, категоричен бе Дренчев.

Стефан Янев от "Български възход" също взе думата. Те ще подкрепят предложеното решение за оказване на военна помощ за Украйна, тъй като има два важни въпроса. Единият въпрос е свързан с решението на политиците да има елемент на политическа декларация относно отношението на държавата ни спрямо международните събития в Украйна. Втората основна тема е свързана със състоянието на българските отбранителни способности. Предложението за решение дава насоки, но трябва да бъдем в състояние да дадем и мандат на бъдещите преговарящи от състава на Министерски съвет, като в рамките на този мандат да има яснота къде и по какъв начин ще се водят разговорите за намиране на заместващи способности, обясни Янев.

БВ предлагат да се допълни текста на решение с текст, който да даде възможност на правителството да има яснота за мандата, който ще търси и възможностите за преговаряне за намиране на заместващи способности за армията ни.

Елисавета Белобрадова от ДБ добави, че България не е малка държава и член не само на НАТО, но и най-големият проспериращ съюз - ЕС. България не трябва да остане неутрална във войната на Русия с Украйна, настоя Белобрадова. Решението днес е дневният ред на целия свят, на демокрацията и на демократичния ред. Предоставяйки военна помощ не просто участваме в дневния ред на демократични свят, а заявяваме своя принос сред тях, изтъкна тя.

"Свободата е най-важната наша ценност, най-важната концепция и свободата като категория не може да бъде отлагана", категорична бе Белобрадова.

Кристиян Вигенин от БСП заяви, че за социалистите основна ценност е мирът. Това е един прибързан, неподготвен, чисто политически мотивиран и без нужната информация и анализ проект за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна, оцени Вигенин.

БСП видя коалиция на войната, ДБ не иска да си играе на неутралитет

БСП видя коалиция на войната, ДБ не иска да си играе на неутралитет

Социалистите искат референдум за оръжието за Украйна

"Това решение, което искате да се приеме днес, създава тежък институционален разлом", посочи той и добави, че БСП няма да участва и няма да подкрепи колективната безотговорност за въвличането на България във войната на Русия с Украйна. Вигенин определи като цинизъм твърденията, че военната помощ, която ще изпратим на Украйна, ще спомогне за модернизация на армията ни.

Според него България може да има съвсем различна роля и може да бъде страна, която работи за мира, за възстановяване на разрушената инфраструктура на Украйна. Това, което се прави днес, е необмислена политическа акция, каза още Кристиян Вигенин.

"Днес се ражда коалиция на войната, но ние от БСП казваме "Не на войната" и "Да на мира", заключи той.

От ПП също взеха отношение за оказване на военната помощ на Украйна. Даниел Лорер призова депутатите да бъдат представители на хората в България. Има такива хора, които твърдят, че не трябва да изпращаме военна помощ за Украйна, има такива, които твърдят, че сме безкрайно закъснели и има такива, които не ги интересува. Всички искат едно и също нещо - сигурност в България, но всички се сещаме за нея, когато стане напечено, посочи Лорер.

Когато бушува война до нас би било безотговорно за парламента да не се занимае с въпроса за военната помощ, смята депутатът.

Според него истински цинизъм е да се поддържа съветско въоръжение от миналия век и да се твърди, че с него се поддържа и развива армията. Няма да оголим българската армия, ако се разделим със старите съветски доспехи, а го заменим с ново, модерно оборудване. "Нека стъпка по стъпка да направим България една модерна България. Ако не сега, кога?", запита Даниел Лорер.

Джейхан Ибрямов от ДПС заяви, че армията и националната ни сигурност са от изключително значение и затова съпричастността спрямо Украйна изисква мъдро и държавническо решение. ДПС ще подкрепят решението за военна помощ за Украйна, което по думите на Ибрямов е държавническо издържано.

Украйна не е поискала да купи старото ни въоръжение

Украйна не е поискала да купи старото ни въоръжение

Трябва да увеличим нашите отбранителни способности, посочи Николай Милков

Защо Руската федерация започна войната в Украйна, попита Даниел Митов от ГЕРБ. Според него страната ни трябва да помогне на братска нам държава, а не да заема неясна позиция. България не е неутрална държава, изтъкна депутатът. Митов посочи, че сме част от ЕС и НАТО и трябва да отстояваме ценностите на тези организации. Ежедневно РФ извършва военни престъпления, по мнението му. Русия е обявила война не само на Украйна, но и на целия цивилизационен свят.

Според Борислав Гуцанов трябва да се внимава с оценките, които се дават за събития, които са от значение за националната сигурност. Някои партии искат да се харесат на някои посолства, заподозря социалистът.

Кремена Кунева от ДБ посочи, че никой от депутатите в зала не е гласа на българите в Украйна. От трибуната тя прочете писмото им до държавния глава. 

БСП е партия на мира и с предоставянето на оръжие мир не може да се постигне. Повече оръжие означава повече война. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ в последните месеци износът на оръжие за Украйна се поставя като цивилизационен избор. Позицията на социалистите е да не се предоставя военно оръжие на Украйна, да не се въвлича България във войната на Русия с Украйна и конфликтът да бъде разрешен по пътя на дипломацията. С предоставянето на оръжия на Украйна обаче България се въвлича във войната, изтъкна тя.

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Няма да даваме тежко въоръжение

Нинова запита какво се е променило в позицията на бившия премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за оръжията за Украйна. Като бил премиер и в коалиция с БСП, по думите на Нинова Петков твъдял, че нямало да се праща военна помощ на Украйна. Какво са правили ПП в Украйна, какво са говорили, какво са договорили. Ето ги колегите от ПП, да отговорят, призова Нинова съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев. Тя заяви, че е неприятно изненадана и от позицията на "Български възход" на Стефан Янев и попита какво се е променило и в тяхната позиция сега да подкрепят оръжията за Украйна, а по време на предизборната кампания да се обявят против. Влизате ли в статуквото на ГЕРБ в коалицията на войната и коалицията на хартиената бюлетина, запита Нинова.

Има изгледи за мир в Украйна и той ще настъпи в определен момент, каза Нинова, позовавайки се на думи на президента на Франция Емануел Макрон.

Александър Николов от "Български възход" реагира на казаното от Нинова. От партията на Стефан Янев не могат да приемат обвиненията, отправени към тях от лидера на БСП, защото отстояват единствено и само българският национален интерес. Според Николов националният ни интерес касае заемане на възможно най-адекватната позиция спрямо актуалната ситуация за конфликта в Украйна и възможно използване на всички шансове армията да се модернизира.

Христо Иванов доволен от решението за военна помощ, защитавало националния интерес

Христо Иванов доволен от решението за военна помощ, защитавало националния интерес

Показвайки се отговорен член на ЕС и НАТО, ще имаме повече аргументи да търсим солидарност за своите нужди, по думите му

Настимир Ананиев добави, че не е добре от БСП да се опитват да представят по-различен начин фактологията и да говорят с плашене, което е характерно за "Възраждане". Не трябва да се работи за политика на страха, а трябва да се работи за политики за хората, призова Ананиев социалистите.

Нинова запита депутатите къде са чули социалистите да плашат със страх, при положение, че зоват за мир. Тя призова външни на партията хора да спрат да казват на БСП какво да правят.

БСП няма да позволят нито един патрон да стигне до Украйна. Нинова иска да има мир и в Европа, и в света, като се надява разумът да надделее заради българския национален интерес. Социалистите ще гласуват против оказването на военна помощ за Украйна.

От ДПС заявиха, че геополитическата ориентация на България не подлежи на ревизия. От формацията настояха страната ни да бъде лоялен и достоен член в съюзите, в които членува България - НАТО и ЕС. Карадайъ иска да се прекратят зависимостите от Руската федерация за въоръжението и техниката, която я имаме. Затова ДПС ще подкрепят предложената декларация за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна.