Протест на симпатизанти на "Възраждане" се провежда пред сградата на Народното събрание. Причината - днес в дневния ред на депутатите основна точка е предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна, която инициатива се очаква да събере мнозинство от т.нар. "евроатлантически партии" ГЕРБ, ПП и ДПС, а вчера мина и през ресорните парламентарни комисии. 

Около 150-200 бяха протестиращите към началото на пленарния ден в 9:00 часа, а сред тях бяха лидерът на партията Костадин Костадинов, който обаче не взе думата, поне към този момент.

"Големият въпрос оттук нататък е дали България ще продължи да съществува и ще бъде в сегашното си състояние на мир, или ще поемем този риск да заличим България от лицето на земята", мрачен бе в прогнозите си за възможните опции пред страната ни секретарят на "Възраждане" Деян Николов.

"Нато вън!" и "Не на войната!" бяха сред транспарантите, издигнати от недоволните граждани.

Снимка 593490

Източник: БГНЕС

Въпреки, че протестът започна в час пик, движението по бул. "Цар Освободител" не бе затворено, като трафикът в центъра на столичния град не бе затруднен.

Малко преди точката за оръжейна помощ за Киев да започне да бъде гледана по същество, болшинството поддръжници на "Възраждане" се разотидоха, но на паметника на Цар Освободител остана група от около 20 граждани с плакати "Национален протест България-Зона на мира".

Докато течаха дискусиите "за" и "против" предложението, те закачиха и огромно руско знаме на паметника с лице към Народното събрание, скандирайки против "въвличането на България във войната".

Поне официално, партията на Костадинов, не участва в тази демонстрация, коментираха в кулоарите народни представители от формацията.

БСП видя коалиция на войната, ДБ не иска да си играе на неутралитет

БСП видя коалиция на войната, ДБ не иска да си играе на неутралитет

Социалистите искат референдум за оръжието за Украйна

В протеста се включи още ПП МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие). Председателят на партията Симеон Славчев настоява да се проведе Национален референдум, който да реши дали да се предостави военна помощ на Украйна. Според председателят на ПП МИР всички граждани на България, а не само политиците, трябва да решим дали да заемем неутралитет или да участваме във войната.

Предстои да се учреди Инициативен комитет тази събота, който да организира Национален референдум по думите на Симеон Славчев.

Това е изгледът към паметника на Цар Освободител, от прозореца на Народното събрание, към 10.30 часа.

Снимка 593506

Източник: news.bg