Депутатите от Комисията по външна политика и Комисията по отбрана приеха двата проекта на решения за оказване на военно-техническа помощ за Украйна.

Депутатите от външна комисия гласуваха с 12 гласа "за", против - 4 и без въздържали се.

Законотворците от военната комисия гласуваха с 11 гласа "за", против - 4 и без въздържали се.

Председателят на външна комисия Екатерина Захариева даде почивка до 17 ч., за да се изготви общият проект на решение. Шефът на военната комисия Христо Гаджев обяви почивка от 5 минути, за да може депутатите от ресорната комисия по отбрана да обсъдят проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет" - втори етап.

Радев плашил хората с оръжията за Украйна, смята Христо Иванов

Радев плашил хората с оръжията за Украйна, смята Христо Иванов

Така президентът обслужва руските интереси, според съпредседателя на ДБ

Към излишното старо съветско въоръжение и техника, което подлежи на продажба, не е проявен интерес от украинска страна. Това заяви служебният вонене министър Димитър Стоянов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, която се провежда съвместно с Комисията по външна политика. От думите му стана ясно още, че Министерство на отбраната изпълнява стриктно решението, което прие 47-то Народно събрание - за оказване на помощ на Украйна. МО счита, че решението на парламента е легитимно, но трябва да бъде предхождано от детайлен анализ какъвто в момента липсва, посочи Стоянов.

Министърът на външните работи Николай Милков добави, че националният ангажимент, който е валиден още от чл. 4 на атлантическия договор, който възлага на всички държави да увеличават отбранителните си способности. Ние трябва да се грижим за увеличаване на нашите отбранителни способности, настоя Милков.

За подпомагане на Украйна се заговорило още през пролетта на 2021 г., напомни Милков. След началото на активната фаза на бойните действия политическата фаза на войната навлязла в нов етап - кои държави-членки могат да окажат военно-техническа помощ на Украйна, посочи той и добави, че помощта, която се оказва е на национална основа.

Малко преди това от "Възраждане" настояха за отлагане на двата проекта на решения за военно-техническа подкрепа за Украйна (на ГЕРБ и Демократична България), защото няма анализ, достатъчно информация и едно такова решение би било непълно и не би отчело всичко, което Министерство на отбраната има предвид. Даниел Митов от ГЕРБ контрира, че точките трябва да се разгледат днес.

Кристиян Вигенин, БСП, бе притеснен, че подобно сериозно решение не трябва да се взима само с политическа цел, а трябва да се преценят елементите на сигурността - вътрешна и външна, Той смята, че точките трябва да бъдат отложени за следващата седмица, когато бъдат поканени службите. Нищо не налага подобна спешност и едно такова отлагане ще даде възможност на депутатите да се подготвят много по-добре. В крайна сметка след гласуването на депутатите на двете комисии по външна политика и отбрана, народните представители решиха да разгледат точките за оказване на военно-техническа помощ на Украйна.

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Да не изпадаме в концепцията сливи за смет

Припомняме и че предишният път, когато парламентът обсъжда темата с военната помощ за Украйна, бе в 47-ия парламент, когато бяха гласувани отново две предложения - на ГЕРБ и на ДБ, но депутатите приеха помощ да се предостави, но не и в оръжия.

Депутатите от Комисията по външна политика и Комисията по обрана приеха общо проекторешение за изпращане на военна помощ на Украйна. Народните представители от външна комисия гласуваха с 12 гласа "За", 4 "против" и без въздържали се.

Законотворците от комисията по отбрана гласуваха с 12 гласа "за", 4 против" и без въздържали се.

Ето какво гласи то:

  1. Министерският съвет в срок до един месец да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военно и военно-техническа подкрепа за Украйна като принос на общите усилия на международната общност за подпомагане на жертвата на агресията съобразно българските възможности и гарантирайки сигурността и защитата на населението.
  2. Министерският съвет в кратък срок да организира подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности.
  3. Министерският съвет да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника.
  4. МС в рамките на общите усилия на ЕС да идентифицира и предложи на НС пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната.
  5. В рамките на оказване на военна и техническа подкрепа на Украйна възлага на Министерски съвет в срок до 10.11.2022 г. да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна.
  6. МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека. Също така да подкрепи усилията на международната общност за разследване на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна.
Румен Радев предупреди войнолюбците

Румен Радев предупреди войнолюбците

Надява се 48-ото НС да не се удави в парламентарни скандали