Президентът Румен Радев никъде не е срещнал упрек или намек, че България е ненадежден член на НАТО.

Никъде няма документ или изискване, в което задължително да пише, че се дава оръжие за Украйна. България е първата държава на източния фланг, която успя да създаде организация като рамковата държава, каза президентът в заключителната част на консултациите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

"Това, че дълго време е имало пренебрегване към собствения отбранителен капацитет, е друга тема. Изслушайте в парламента директора на Военно разузнаване и само да не изпадаме в концепцията сливи за смет. Никъде няма - давам си старото въоръжение и получавам като подарък ново въоръжение", категоричен бе държавният глава.

Румен Радев пита ГЕРБ какъв им е планът

Румен Радев пита ГЕРБ какъв им е планът

Съставянето на правителство, но и Народното събрание да работи

Радев призова да се подхожда внимателно с исканията и нещата не са толкова лесни и бързи. Той няма да допусне намаляване на отбранителния капацитет на България, защото се вижда каква е средата за сигурност не само на север и на Балканите. Държавите много ясно се ориентират кой, къде и какво може да направи, но те са напреднали с модернизацията, но ние не сме. Радев ще оцени, ако парламентът вземе решение по ускорение модернизацията на армията.

Даниел Митов заяви, че ГЕРБ са отговорни хора и България трябва да поддържа отбранителните си способности и няма да взимат решения, които да са необмислени или несъгласувани с Министерство на отбраната.

"Ако имахме самолетите нямаме ги, ако имахме корабите нямаме ги, бойните машини за пехотата, ако имахме новите разузнавателни и безпилотни системи можеше да мислим по друг начин, но в момента нищо от това няма", разкритикува Радев.

До седмица да има решение за оръжие за Украйна искат от ГЕРБ

До седмица да има решение за оръжие за Украйна искат от ГЕРБ

Помощта за Украйна дава възможност за модернизация на българската армия.

Десислава Атанасова също реагира на казаното от държавния глава, като добави, че е участвала само на един Консултативен съвет по национална сигурност. Тя представи какво са направили правителствата на Бойко Борисов за армията.

Атанасова поиска, ако има нов КСНС, да се каже колко инвестиционни разходи са направили и как се е движела модернизацията на армията по време на управлението на кабинета на Кирил Петков.

Радев се заяде, че бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов казал, че първо щял да оправи музеите, църквите, манастирите и магистралите, а след това армията. Той предложи на ГЕРБ да не се връщат толкова назад.