Съставянето на правителство е важно не само, за да има редовно управление, но да се гарантира и животът на 48-то Народно събрание. Трупат се много закони, бюджети, варианти, декларации и проекти за решения на парламента.

Това заяви президентът Румен Радев по време на първата среща от консултациите за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание - с коалиция ГЕРБ-СДС. От страна на ГЕРБ присъстват председателят на парламентарната им група Десислава Атанасова и депутатите Делян Добрев, Костадин Ангелов, Деница Сачева и заместник-председателите на партията Даниел Митов и Томислав Дончев.

Той поздрави ГЕРБ за победата им на последните предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Това е една огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза и към първия мандат за съставяне на правителство се гледа с голяма надежда, обясни Радев.

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

Според Десислава Атанасова все още има възможности за разговори по определени приоритети

Той би искал ГЕРБ да споделят оценката си за вероятността за съставяне на правителство, с кого, на какъв етап и диалог се намират преговорите на контактната група с другите политически сили. Радев пита как ГЕРБ виждат във времето плана за съставяне на правителство и правителство на малцинството.

Той запита ГЕРБ как виждат приоритизацията на страната предвид приемането на законите. Важно е и отношението на ГЕРБ към бюджета - дали да има удължителен закон, който да предотврати неизбежното предизборно наддаване и да даде възможност на редовното правителство да формира бюджет - или да отидем на 3% дефицит, или продължаване на политиките с 6.6% дефицит, изтъкна президентът.

Вие сте сред партиите, които са обявили конкретни антикризисни мерки, и то под името "ред бул" на икономиката, напомни Радев, като настоя за мнения как ще се реализират те на база на управлението на служебното правителство. Радев пита и как ГЕРБ ще реагират относно предложението на Министерски съвет за изпращане на въоръжение и военна техника на Украйна, как това ще се случи.

В НС всички готови за разговори за коалиция

В НС всички готови за разговори за коалиция

Според Костадин Костадинов няма да има коалиция в този парламент

Десислава Атанасова заяви решимостта на парламентарната им група експериментите с държавата да приключат, а в управлението да има хора, които знаят как да решават кризи.

По думите ѝ всеки депутат може да предложи решения, свързани с функционирането на парламента и изцяло законодателната дейност. "Положихме всички усилия, за да има работещо Народно събрание, трудно беше и вече българският парламент функционира, вече се провеждат изслушвания и днес има много дълъг дебат по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)", коментира Атанасова.

По темата за бюджета Атанасова посочи, че давайки си сметка, че едно от основните предизвикателства ще е предстоящата зима, доходите на хората и заявките на партиите - дебатът за евентуален Бюджет 2023 г. може да се превърне в сватбарско наддаване. Само и единствено държавническата позиция на всички партии може да не ни изправя за пореден път пред следващо предизвикателство на, следващ етап, изтъкна тя.

Радев отбеляза, че темите са много и освен проектите за вторите осем, правителството внесло проект на решение за модернизация на Българската армия. Той напомни, че редица важни органи са с изтекъл мандат - БНБ, ВСС, КФН. Въвеждането на еврото няма как да се случи с управител на БНБ с изтекъл мандат, изтъкна президентът. Радев запита и какви са антикризисните мерки на коалицията ГЕРБ-СДС. При което депутатът Делян Добрев ги изброи.

Според Добрев е добре служебният кабинет да представя често какво прави и отново нападна ПП за проекта за батерии в ПВУ.

Костадинов дава подкрепа за кабинет срещу референдум за Еврозоната

Костадинов дава подкрепа за кабинет срещу референдум за Еврозоната

И те сформират контактна група

Даниел Митов добави, че ГЕРБ ще трябва да измият срама от първоначалния отказ на 47-то Народно събрание да подкрепи предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна. Трябва да се започне разговор с нашите съюзници, настоя Митов и допълни, че в спешен порядък трябва да бъде изпратен посланик на България в НАТО. "България в момента не стои добре в НАТО и не се възприема като силен член на евроатлантическата общност", каза той. Именно на това репликира държавният глава, който заяви, че не е съгласен с наблюденията на ГЕРБ - "Дали сме силен или слаб член зависи от нашия отбранителен капацитет и съвместимост", посочи президентът.

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Радев: Никъде няма "давам си старото въоръжение и получавам ново като подарък"

Да не изпадаме в концепцията сливи за смет

За последните 10 г., в които ГЕРБ управлявали, какво са внесли в Българската армия, за да могат да дадат сега, запита държавният глава. България не закъсня с помощта за Украйна и България закъсня с 15 г. в своята модернизацията на въоръжените сили, категоричен бе Румен Радев.

Митов също реагира на казаното от Радев. "Има правителства, които изхарчват натрупаното през годините и ни връщат на кота 0 и така ще си я караме доста дълго време, без истински да се даде на секторите, които заслужават да бъдат модернизирани, каза още Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев няма да прави прогнози за съставяне на правителство, но според него има шанс за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото НС. Партиите са пропаднали в рововете, в които са паднали в последните години, опасността от нови предсрочни избори е налице и властват тънките сметки в парламента, изтъкна Дончев.

Нинова: БСП няма да участва в хартиена коалиция

Нинова: БСП няма да участва в хартиена коалиция

Вежди Рашидов не бил избран за шеф на НС като представител на една партия

По думите му възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента от всички разговори, които са водени, Дончев не може да отговори, че има потенциал за формиране на мнозинство от партии, които да споделят общи принципи и цели. Дончев наблюдава известни степени на отрезвяване сред партиите, но дали времето, което остава, ще стигне на ГЕРБ да сформира кабинет, не може да отговори. Сигурно е едно - ГЕРБ ще положат всички усилия за съставяне на правителство.

Вторият силен човек в ГЕРБ коментира и приемането на Бюджет 2023 в рамките на настоящия парламент. Хипотезата, при която в Народното събрание да се гледа бюджет за 2023 г., има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Най-безопасният вариант е технологията удължаване на бюджета за 2022 г., дали до месец март, април и май, за основни параметри, за помощи и пенсии. Другият вариант е рисков, защото предполага политики, посочи Дончев.

Томислав Дончев коментира и приемането на България в Еврозоната. Според него България трябва да покаже силен политически импулс за интеграция в Еврозоната. На финала на пътя сме и е въпрос на един финален тласък, за да бъде завършен, каза Дончев. Има консенсус в обществото за приемането на еврото и влизането на България в Еврозоната, но е въпрос на политическо лидерство от всички институции и да уверим партньорите си, че това е пътят, подчерта острието на ГЕРБ.

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

ГЕРБ не знаят кога ще получат мандата, но все още са на масата

Според Десислава Атанасова все още има възможности за разговори по определени приоритети