Евроатлантическите партии в парламента трябва бързо да обсъдят общ текст за предложение за изпращане на военна помощ за Украйна, като решението за такава подкрепа следва да бъде взето от пленарна зала до седмица. Това каза в кулоарите на парламента Даниел Митов от ГЕРБ.

ГЕРБ ще търсят подкрепа за предложението си за изпращане на военна помощ от всички партии, обявяващи се за евроатлантически - "Демократична България", "Продължаваме промяната", ДПС. "Очаквам групите, които изброих, да участват активно в комисиите за оформяне на общ текст и след това в зала да гласуват за приемането на такова решение", посочи Митов.

"В рамките на една седмица трябва да стане това", очерта и времевия срок народният представител.

"Закъсняхме с това решение, то трябваше да бъде взето още в миналия парламент, но тогава правителството отказа да предприеме подобна стъпка и сега наваксваме. Решението със сигурност ще бъде насочено към това изпълнителната власт да направи преглед на наличностите, които бихме могли да доставим като военно-техническа подкрепа. Естествено в синхрон с нашите съюзници", добави той.

Помощта за Украйна също така, изтъкна Митов, дава възможност за модернизация на българската армия. " Това е една от целите на подобен вид решение - да модернизираме собствената си армия. Ако имаме внятно правителство, което знае какво прави, трябва да се възползва от тази възможност, както направиха много държави."

Припомняме, на 4 май 2022 г. депутатите решиха България да предоставя хуманитарна, но не и оръжейна помощ на Украйна.

От ДБ настояват и България да даде оръжие на Украйна

От ДБ настояват и България да даде оръжие на Украйна

Искат и свикване на КСНС