Отговорно решение в интерес на България. Така определи положителното гласуване на пленарната зала за предложението за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Народното събрание взе едно отговорно решение в национален интерес. Тук става дума за цялостна политика, за това България да покаже, че може да носи отговорност за сигурността в региона. Защото в съюзите, в които сме - ЕС и НАТО, ние не просто трябва да консумираме сигурност, а да бъдем способни да носим отговорност за гарантирането на тази сигурност, модернизирайки своето оръжие, предоставяйки оръжие на Украйна", заяви той.

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Няма да даваме тежко въоръжение

Макар и даденото въоръжение да не бъде веднага заменено, помощта за Киев е ясен знак и политически аргумент за в бъдеще, смята лидерът на "градската десница".

"Никой не казва, че това въоръжение ще бъде веднага заменено, че има пряка и непосредствена връзка, но това е важен аргумент. България, показвайки, че е способна да бъде отговорен член на ЕС и НАТО, ще има много повече аргументи да търси от своя страна солидарност за своите нужди, когато става въпрос за ресурсите на тези съюзи. Това е един политически аргумент и от правителството зависи как ще го използва", отговори Христо Иванов на въпрос на News.bg.